Голодна смерть загрожує громадянам України з числа екіпажу заарештованого судна. У квітні нинішнього року четверо моряків з Херсона через крюінгове агентство уклали контракти для роботи на суховантажі «Сі бриз 1» (прапор Танзанії, порт приписки — Занзібар), який на той момент стояв у румунському порту міста Галац. Та вже на борту судна з’ясувалося, що воно перебуває під арештом за борги і вийти в рейс до зняття арешту не може. Отож херсонці чекали зрушень і дочекалися до того, що на борту закінчилися запаси їжі та води.
У відчаї екіпаж намагався зв’язатися із судновласником (громадянином Туреччини) та крюінговим агентством, але їхні телефони мовчать. Моряки почали телефонувати родинам, і вже ті намагаються хоч щось вдіяти, щоб їхніх батьків та чоловіків врятували.
«Ми вже повідомили про ситуацію на «Сі Бризі 1» і СБУ, і прокуратуру, і Міністерство закордонних справ України. Однак дієвої реакції поки що не дочекалися. А вона повинна бути — інакше моряки можуть просто загинути від голоду та спраги, — нажахана дружина старшого помічника капітана суховантажу Артура Ілюхіна, мати двох дітей Олена Ілюхіна. — Мій чоловік чотири місяці провів на березі, бо не міг знайти місце на судні. Коли зателефонували з крюінгового агентства, він дуже зрадів, бо сподівався у рейсі заробити грошей для родини. Натомість і він, і вся команда залишилися ні з чим».