Росія продовжує стягувати до українського кордону ешелони техніки та озброєння. З початку серпня 2017 року розпочалося масштабне переміщення військового «металу» по всій лінії європейського кордону Російської Федерації: від берегів Балтійського моря в Санкт-Петербурзі і до берегів Чорного моря, включно з окупованим українським Кримом. Про це повідомляє міжнародне розвідувальне співтовариство ІnformNapalm.
Такі глобальні маневри незадовго до Дня Незалежності України (пам’ятаючи тактичну звичку Путіна до дат, особливо цієї), а також намічені на вересень російсько-білоруські навчання «Захід-2017» і пов’язана з ними підготовка підвищують ризик широкомасштабного наступу ЗС РФ на Україну. Нинішня серпнева ситуація загострена ще й новими санкціями для Росії. Російсько-американські відносини охололи до низьких температур на тлі, зокрема, і військової агресії Кремля на сході України. З боку нашої західної групи підтримки здійснюється тиск на куратора «ихтамнетов». Він, у свою чергу, протидіє улюбленим способом — силою. Чи зважиться Путін на відкритий наступ на Україну? В обговоренні цього питання думки експертів розділилися. Одні кажуть — ні, це йому не вигідно, не потягне тощо. Інші стверджують: цього разу дуже схоже, що вовки таки нападуть на отару...
У Генштабі ЗСУ ще в червні оприлюднили аналіз ситуації на кордоні з Росією, оцінили ризики у зв’язку з навчаннями «Захід-2017». За два місяці ситуація не змінилася. Днями це підтвердив начальник Генштабу Віктор Муженко в інтерв’ю Lіga. net. Зокрема, він сказав, що на кордоні зосереджено три новостворені російські підрозділи — 144-та, 3-я, 150-та мотострілкові дивізії. Уже сформовано управління 8-ї загальновійськової армії (м. Новочеркаськ. — Ред.) Південного військового округу Російської Федерації (штаб у Ростові-на-Дону. — Ред.).
«Це означає, що на україно-російському кордоні створюються певні військові угруповання. І, на жаль, за своєю організаційною структурою, а також за наявним озброєнням вони мають ознаки наступального характеру», — пояснив Муженко. До того ж він зазначив, що ці угруповання не настільки потужні, щоб, «умовно кажучи, завтра або післязавтра розпочати масштабні наступальні дії». За словами начальника Генштабу, саме переформатування і нова система управління дають змогу вести певні наступальні дії.
«Наскільки цей наступ буде широкомасштабним — важко сказати. Ми розглядаємо і аналізуємо різні варіанти розвитку ситуації: від дій на певних напрямках до повномасштабного вторгнення. Виходячи з цього ведеться підготовка Збройних Сил України — удосконалюються навички особового складу, здійснюється доукомплектування технікою і її відновлення, створюються угруповання, які могли б адекватно реагувати на загрози, які вже існують або потенційно можуть з’явитися найближчим часом стосовно України», — повідомив Віктор Муженко.
Оцінюючи ризики для України від проведення військових навчань «Захід-2017», у ГШ вважають, що це спроба тиску, причому не тільки на Україну, а й на країни — члени НАТО. Передусім це держави Східної Європи: країни Балтії та Польща. Тому НАТО вирішило посилити своє угруповання в регіоні на цей період.
«Створення військового угруповання на території Білорусі має наступальний характер. Ми не виключаємо такий варіант, що під виглядом навчань «Захід-2017» у Білорусі буде створено передові бази озброєння та військової техніки, що дасть РФ можливість у разі потреби в короткий термін створити нові угруповання», — заявив Муженко.
Він зазначив, що російсько-білоруські навчання не обмежуються територією Білорусі: передислокація військових частин запланована і на території РФ, і уздовж кордону з Україною.
А в російській пресі прогнозують розвиток ситуації на Донбасі «у дзеркальному відображенні». «За поребриком» чекають наступу української армії на ОРДЛО. І всі маневри ЗС РФ трактують як «профілактику» стримування. От думка одного з тамтешніх знавців про те, що відбувається: «Противника зупиняє тільки страх удару Росії у відповідь. Думаю, і навіть упевнений: наступ ЗСУ вже б давно відбувся, якби не сигнали з нашого боку. Не випадково Росія розгортає збройні сили біля українського кордону. Це не наступальні, а саме оборонні частини. І вони є кращим способом запобігання масштабному наступу ЗСУ на республіки Донбасу. Із цією же метою у ЗС Росії на західних і південно-західних кордонах проводять постійні навчання, що є, серед іншого, профілактикою наступу на ДНР і ЛНР».

* * *

Між тим Путін вніс до Держдуми проект федерального закону, який дозволить РФ розмістити та використовувати свої системи протиповітряної оборони на кордонах Білорусі.
Згідно з поданим документом, він просить Держдуму ратифікувати протокол «Про внесення змін і доповнення до Угоди між Російською Федерацією та Республікою Білорусь про спільну охорону зовнішнього кордону Союзної держави в повітряному просторі й створення Єдиної регіональної системи протиповітряної оборони Російської Федерації та Республіки Білорусь від 3 лютого 2009 р.».
У Генштабі ЗСУ заявили: відстежують ситуацію у зв’язку із цією ініціативою й вживають відповідних заходів. А от екс-секретар РНБО Євген Марчук, коментуючи цю ініціативу Путіна, зазначив, що «протиповітряна оборона «союзної держави» — це не тільки ракети ППО, це й винищувальна авіація, і потужні радари раннього виявлення та деякі компоненти повітряно-космічних військ ЗС РФ».

Ольга ВАУЛІНА.