«1. Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації розробила проект закону про обов’язкову реєстрацію абонентів мобільного зв’язку. Щоб зареєструватися, треба буде звертатися до оператора чи можна онлайн?


2. Нещодавно в Євросоюзі скасували плату за роумінг. Чи планує Україна скасувати відповідні тарифи?»


Анатолій ПАШКОВСЬКИЙ.


Дніпропетровська область.


Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації Олександр ЖИВОТОВСЬКИЙ:

 


— 1. НКРЗІ вже внесла зміни до законопроекту, який розробила Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації, в частині спрощення процедури реєстрації. Не потрібно буде їхати в офіс до оператора. Кожен громадянин зможе зайти в електронний кабінет свого оператора і зареєструватися. Але це треба буде здійснити протягом півроку. Ми намагаємося зробити процес легким для користувача.


Ми вважаємо ситуацію, коли для 80—90 відсотків користувачів послуги мобільного зв’язку є анонімними, неприйнятною. Такі абоненти не зможуть користуватися великою кількістю електронних сервісів, які нині впроваджує держава, зокрема Mobіle ІD (послуга оператора мобільного зв’язку, за допомогою якої проводиться ідентифікація особи).


2. Уже розпочалася робота над скасування плати за роумінг з країнами Євросоюзу. Зокрема, над цим питанням працює експертна група. За підсумками її роботи восени напрацьовуватимуться пропозиції. У 2019—2020 роках плануємо вийти на міждержавну угоду між Україною, країнами Східного партнерства та Євросоюзом. Вважаю цей термін реальним.


Сергій ОЛЕКСАНДРІВ.