ПОЛТАВА:

У селі Яреськи Шишацького району, що на Полтавщині, відзначили День громади та 360-річчя місцевої козацької сотні. Урочистості з цієї нагоди вилилися у велелюдне свято «Слава яреськівському роду!»

На ньому спомини про знакові події минувшини та сьогодення поєднали зовсім не випадково. Сьогоднішні господарі села хочуть, щоб про нього в Україні та світі знали не тільки як про унікальний за красою «знімальний майданчик», де творив свою «Землю» та інші фільми геніальний Олександр Довженко. Ще в середині ХVІІ століття Яреськи стали сотенним козацьким містечком, що входило до знаменитого Миргородського полку.


І от через понад три з половиною століття Яреськівська козацька сотня відродилася і вже встигла здобути неабиякий авторитет. А її провідника — сотника Володимира Явтушенка — земляки обрали депутатом райради. Тому, звітуючи про здобутки й окреслюючи завдання на завтра, голова села Валентина Палівода згадувала нинішніх козаків як ініціаторів і найперших помічників у багатьох справах громади.


Привітати побратимів приїхали повпреди козацьких осередків із Полтави, Миргорода, Нових Санжар, Великої Багачки та інших населених пунктів Полтавщини. Їхній своєрідний парад став чи не найзворушливішим епізодом дійства. Тим паче, що дорослі козаки крокували поруч із юною зміною. Адже у місцевій школі діє один із кращих в області військово-патріотичних гуртків козацького спрямування. Його представникові дев’ятикласнику Віталію Товмі та восьмикласниці Ользі Давидовій доручили покласти квіти до розташованого в центрі села пам’ятного знаку на честь козаків Яреськівської сотні (на знімку).

 


Поруч зі святковою сценою виставили свої роботи-зразки ковальства, сницарства, різьблення по дереву, ікони, картини, вишиванки... Доробок місцевих народних майстрів доповнювали привезені з обласного центру твори вже відомого читачам «Голосу України» неформального осередку козаків-«передвижників». За словами одного з його фундаторів, полтавського сницаря Сергія Дяченка, під час таких мандрів районами Полтавщини вдалося відкрити й залучити до подібних виставок уже майже два десятки талановитих майстрів-самородків. На святі в Яреськах перелік таких відкриттів поповнився ще кількома іменами.

Фото автора.