Три роки тому у зоні АТО на Луганщині загинув уродженець нашого райцентру Володимир Юрійович Гнатуша. Солдат служив у Миколаївській аеромобільній бригаді, яка прикривала державний кордон неподалік міста Ровеньки. Рано-вранці бійців двох бригад — Миколаївської та Яворівської — обстріляли реактивні установки «Град». Реактивна артилерія вела вогонь із-за лінії кордону. Під залпами «Градів» загинуло 6 прикордонників, 30 солдатів ЗСУ, 93 бійці дістали тяжкі поранення. Реактивні установки — страшна зброя. Тіла військовослужбовців так обгоріли, що довелося проводити ДНК-експертизу... За героїзм і відвагу, виявлені при захисті України, Володимир Гнатуша був посмертно нагороджений орденом «За мужність».

Володимира ховали з усіма воїнськими почестями. Проводжати солдата України прийшло практично усе селище. Прибули і однополчани. Вічний спокій наш земляк знайшов поряд із могилою матері. Любов Володимирівна пішла із життя кілька років тому. У нашому краї у Володимира залишилися батько Юрій Анатолійович, сестри Ірина (вони із Володею — двійнята), Наталя та Юлія.
Захисник Вітчизни навчався у нашій середній школі, згодом — у професійному аграрному ліцеї, де здобув спеціальності водія, автослюсаря і тракториста. На строковій службі в Українській армії був механіком зенітної установки. Після звільнення в запас працював у виробничому об’єднанні «Мотор Січ» у Запоріжжі.
Під час часткової мобілізації    В. Гнатуша пішов на службу добровольцем. У березні 2014-го його направили у Миколаїв, де базувалася 79-та аеромобільна бригада. Згодом частину перевели у Запорізьку область. Улітку бригада прикривала кордон у зоні АТО.
Володимир Гнатуша навічно залишився двадцятитрирічним. Рішенням селищної ради йому посмертно присвоїли звання «Почесний громадянин селища». На фасадах школи «Інтелект» і професійного аграрного ліцею були урочисто відкриті меморіальні дошки на честь нашого земляка. Одна із вулиць райцентру (де він проживав) тепер носить ім’я воїна, який поліг, захищаючи наш мир і нашу землю.

Костянтин ПРИЧИНЕНКО.

Більмак Запорізької області.