Унікальна печера Оптимістична, яка розташована у селі Королівка Борщівського району, нещодавно відсвяткувала 50 років з дня відкриття. Щороку спелеологи відшукували все нові і нові ходи, тож сьогодні печера досягла статусу найдовшої у Європі і другої за довжиною у світі. А серед гіпсових печер вона таки найдовша на планеті. Уже виміряно 260 кілометрів, але, звісно, це не остаточна цифра: дослідники постійно знаходять нові розгалуження. Про це інформує tenews.org.ua.

 

У свій ювілейний рік печера, яка, раніше вважалася практично безводною, подарувала спелеологам багато підземних озер. Дослідження велись у напрямку "Північ".

 

Одне за одним відкривались озера Мрія, Частинка Бога, П'ятикутне, Пермське, Фріке, Містик, Кишенька і Мікрон. Останнє, за оцінками спеціалістів, претендує на звання найбільшого підземного озера України. Його глибина 5, а можливо і 6 метрів. Кришталево чиста вода має температуру 7 градусів за Цельсієм. Площа поверхні Мікрона близько 500 кв. м.

 

Натрапив на озеро луцький спелеолог Ігор Троцюк. За словами дослідника, до нього треба йти тільки навколішках протягом двох годин. Вперта праця навесні принесла свої неочікувані результати -- раптом відкрився отвір у новий зал. Практично спелеолог "вивалився" на берег недоторканого озера. Це перша така велика водойма у печері. Сьогодні печерне озеро досліджують люди дуже рідкісної спеціальності -- спелеодайвери. З ходовиками, у гідрокостюмах та з кисневими балонами пробують пройти озеро під водою.

 

Нещодавно під час засідання Ради туристичних міст та регіонів, що відбувалася на Тернопіллі, голова обласної ради Віктор Овчарук наголосив на певних проблемах та пересторогах розвитку туризму. "Такі щедрі дари природи та історії краю окрім позитивних перспектив перетворитися на туристичний центр країни, несуть певні виклики та вимагають особливої відповідальності. Для їх вирішення необхідне об'єднання зусиль влади, громади, бізнесу та науки задля популяризації туризму в нашому краї та Україні в цілому", -- цілком слушно зауважив він.

 

Фото
з сайту обласної ради
та tenews.org.ua.

 

Михайло ЛИСЕВИЧ.

 

Тернопільська область.

 

Голос України