Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відкрив провадження щодо порушення Черкаською міською радою права журналіста видання «Ні корупції!» на інформацію.


Журналістка видання Мирослава Станкевич надіслала на електронну адресу відділу звернень Черкаської міськради запит щодо автомобіля, який планували закупити за 1,1 мільйона гривень. Автор листа сформулювала конкретні запитання щодо технічних характеристик легковика. Зокрема, театральної підсвітки салону, оздоблення керма натуральною шкірою тощо. Ішлося й про те, кому призначалася ця дороговартісна автівка.


Ні у встановлений законом термін, ні після посадовці міськради не надали відповіді на запит. Тоді Мирослава Станкевич звернулася до омбудсмена Верховної Ради України.


Після повідомлення керівника Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Богдана Крикливенка стосовно відкриття провадження журналісту надійшла відповідь від розпорядника інформації міськради департаменту освіти та гуманітарної політики. Заступник цього підрозділу міськради Богдан Бєлов повідомив, що в департаменті... немає особи, яка б відповідала на запити. Утім, запевнив чиновник, незабаром це «питання буде вирішено» й відповідь про придбання автомобіля «обов’язково надішлють».

Черкаська область.

ФАКТ

За даними Генеральної прокуратури України, за 2013-й — січень 2017 року було зареєстровано 645 кримінальних проваджень за статтею 171 КК (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). Із них 326 (50,6 відсотка) було закрито вже на стадії слідства. І лише 46 справ (7,1) потрапило до суду.


За статтею 3451 (Погроза або насильство щодо журналіста), яку введено у Кримінальний кодекс у 2015 році після Революції Гідності, було лише три вироки: у двох випадках усе закінчилося примиренням сторін, а в третьому обвинуваченого звільнено від відбування покарання з іспитовим строком.