На Тернопільщині минулими вихідними відбулася акція «Єдина родина України». Її мета — допомогти родинам загиблих воїнів пережити глибоку втрату та віднайти сили продовжити справу своїх синів, батьків, братів, чоловіків...


Представники всіх областей України побували в Марійському духовному центрі у селі Зарваниця. Зі словом Божим під час літургії до них звернувся митрополит Василій Семенюк. Він закликав кожного вірянина пам’ятати героїв та шанувати їхні родини, брати участь у волонтерських акціях. Кожна родина-учасник отримала букети з плодами, які освятили з нагоди свята Преображення Господнього. У каплиці святого Юра помолилися за душі загиблих та запалили пам’ятні лампадки. Тут встановлено меморіальний екран з іменами героїв.


— Просто людська увага і пам’ять про наших синів — це те, чого ми потребуємо найбільше. У зустрічах знаходимо розраду, — зазначила пані Любов з Кіровоградщини, мати загиблого бійця.


Того самого дня на Театральному майдані Тернополя віддали честь та шану загиблим: представники кожної із областей пройшли коридором слави. Потім усі родини, тримаючи прапори своїх областей, об’єдналися на знак того, що спільне горе їх не зламало (на знімку).

 


— Ми пишаємося кожним героєм, який віддав життя за збереження України як незалежної держави. Для Тернопільщини велика честь приймати їхніх близьких. Вкрай важливо, щоб вони постійно відчували підтримку, турботу з боку держави — це найменше, що ми можемо зробити для них, — сказав голова Тернопільської ОДА Степан Барна.


Недільний ранок розпочався панахидою на Микулинецькому кладовищі та покладанням квітів до могил загиблих. В обласній філармонії рідні захисників поспілкувалися з представниками органів влади, військкомату, волонтерами, працівниками соціальних служб. Адже у багатьох із них ще залишаються невирішеними питання з отриманням статусу, житла чи земельної ділянки тощо. Також у кожній області по-різному відбувається взаємодія між самими родинами, тож була нагода обмінятися найкращими практиками, рекомендаціями щодо ефективнішої роботи.


На завершення для «Єдиної родини України» організували екскурсію. Тернопільщина прийняла акцію другою: торік вона відбулася в Чернігові, далі естафету має перейняти Харківщина.

Тернопільська область.


Фото надано автором.