Народні депутати долучилися до привітань із нагоди державного свята. Вони представляють різні політичні сили, але сьогодні вони єдині у своєму прагненні бачити Україну справді незалежною, економічно потужною та сильною. Задля цього, наголошують обранці, вони готові злагоджено працювати. Бо успіх нашої держави залежить від праці кожного з нас! Зрештою, упевнені парламентарії, ми витримаємо всі випробування, що випали на нашу долю, і забезпечимо процвітання України в найближчому майбутньому. Адже українці — сильна нація!

Олександр Данченко, фракція  «Об’єднання «Самопоміч»: 

— Україна проходить найскладніший етап на шляху до своєї справжньої незалежності. Незалежності від ворога внутрішнього та зовнішнього, незалежності від стереотипів та штучно створених проблем, незалежності від власної слабкості та недолугості. Дедалі частіше можна почути, що за останні 3—4 роки у своєму розвитку держава Україна зробила значно більший прорив, ніж за попередні роки. Обертаючись навколо, розумію, що все це завдячуючи людям, які ще й досі голіруч можуть іти проти ворога, людям, які з попелу можуть відродитися, людям, про яких кажуть — аграрії, а вони є частиною інноваційної еліти світу. Ми маємо пройти етап боротьби за незалежність до кінця, повинні перебороти всі негаразди, маємо зрозуміти, що щасливими ми можемо бути лише на власній землі. На жаль, ці істини сьогодні коштують надзвичайно дорого, але інакше ми так і не зрозуміємо цінність та важливість того, що маємо навкруги.
Моя країно, я бажаю тобі миру, бажаю козацької волі, дитячої безпосередності, юнацької зухвалості, сивої мудрості. Я бажаю всім нам жити по совісті, діяти з розумом, захищати своє без страху та говорити про себе голосно! З днем народження, моя Країно!

Андрій Вадатурський, фракція Блок Петра Порошенка:

— День Незалежності — це не просто свято! Це фундамент, який було закладено 26 років тому для побудови процвітаючої, рішучої, незалежної держави! Наші здобутки за ці 26 років є значними та стимулюючими до нових звершень. Я щиро бажаю всім нам кожного дня дбати про нашу країну і наш народ, особливо про тих, хто бореться за мир на східних теренах України та за її межами у миротворчих контингентах!
Багато роботи чекає на парламент, котрий має створити умови для відродження економіки, відбудови інфраструктури та розвитку української Держави! Пам'ятаймо про те, що успіх нашої держави — величний замок, збудований із безлічі цеглинок, якими є успіх та праця кожного з нас!  Саме від нас самих залежить, якою Україна святкуватиме свої наступні річниці незалежності!

Андрій Тетерук, фракція «Народний фронт»:

— На мою думку, нині відбуваються кардинальні зміні в світі, і Україна виборює своє право існувати в жорстких умовах сучасності. Ми формуємося сьогодні як нація, яка здатна бути відповідальною за своє майбутнє. Це потребує від кожного з нас вболівання за процеси, що відбуваються в країні, і відповідальності за прийняття рішень. За останню каденцію український парламент, попри нескінченні спроби реваншистів дестабілізувати його роботу, продовжував ухвалювати необхідні закони, віддаючи перевагу найшвидшому відновленню військового сектору, стабілізації фінансового, і запускаючи необоротні процеси щодо євроінтеграції України. Тим самим остаточно позбавляючи Кремль можливості зовнішнього керування нашою країною. Я впевнений, ми обов'язково витримаємо всі випробування, які випали на нашу долю, і забезпечимо процвітання України в найближчому майбутньому. З Днем Незалежності, Україно!

Сергій Рибалка, фракція «Радикальна партія»:

— Це були нелегкі роки становлення держави, створення державних інститутів та випробовування патріотизму. Перед нашою країною мало не щодня постають нові виклики. Але я переконаний, що вроджена виваженість та життєва мудрість українського народу дадуть можливість подолати всі труднощі та не дозволять звернути країні з шляху демократичного розвитку.
Мрію, щоб консолідована та конструктивна праця всіх гілок влади стала запорукою досягнення високого рівня життя кожного українця. Від щирого серця бажаю українському народу миру, процвітання, щастя, добра, достатку, щедрої долі, наснаги для нових звершень, добрих починань в ім'я процвітаючої України!

Вікторія Пташник, позафракційна:

— З 2014 року День Незалежності перестав бути для українців черговим святом у календарі. Ми дізналися, якою дорогою може бути ціна незалежності, усвідомили значення, здавалось би, банальних слів «жити у незалежній державі». Ця наука далася нам кров'ю та потом. Тисячі наших захисників кожного дня з цими словами йдуть у бій. А поза лінією фронту сотні тисяч молодих хлопців та дівчат із цими словами йдуть проти іржавої бюрократичної системи. Всі вони розуміють, що незалежність — це те, за що треба боротися кожного дня. Як на кордонах країни, так і в її серці. Ми багато років вважали себе незалежним народом, але лише нині почали працювати над тим, щоб ним насправді бути. Туго, зі скрипом, але реформи продовжуються. Попри супротив представників старої системи, Україна рухається вперед. Стає більш відкритою, сучасною, європейською, справді незалежною. І це заслуга не лише влади, волонтерів, громадських діячів чи журналістів. Це заслуга кожного, хто вірить у нашу Україну. Тому хочу всім побажати й надалі працювати над розбудовою правової та незалежної держави, де поважають права кожного, де людина, її честь та гідність є найвищою цінністю. І дай Бог нам сил збудувати Державу Україна, в якій хотітимуть жити наші діти!

Іван Крулько, фракція «Батьківщина»:

— Наближається 26-та річниця незалежності України. Цей день насправді є днем народження для нашої держави. Багато поколінь українців упродовж століть боролися за те, щоб Україна відновила свою незалежність. Якщо раніше День Незалежності сприймався виключно як акт, проголошений Верховною Радою, то після агресії Російської Федерації проти України, цей день набув зовсім іншого значення. Оскільки всі усвідомили, що означає мати незалежну державу. Держава виборюється у боротьбі кров'ю українських захисників. Саме тому, українці, які живуть мирним життям, повинні цінувати захисників і державу. А найголовніше —всі органи влади мають цього дня замислитися над тим, що має бути зроблено перш за все, щоб зміцнити нашу державність, суверенітет і наша країна відновилася в усіх кордонах, встановлених 24 серпня 1991 року.

Олег Петренко, фракція Блок Петра Порошенка: 

— Хочу привітати всіх українців зі святом! Щоправда, особисто у мене внутрішнього відчуття свята немає. Для мене це скоріше дата, яка нагадує, що справжню незалежність нам ще потрібно виборювати. Адже повноцінної незалежності ми, за великим рахунком, ще не мали. Її проголосили 24 серпня 1991 року, але подальше перебування в складі СНД, відверта залежність від Російської Федерації, перебування її баз на нашій території обернулися для нас згодом агресією та окупованими територіями. Тому у нас усіх попереду ще багато роботи. Зокрема нам, політикам, потрібно робити все, що від нас залежить, щоб зробити Україну економічно потужною. Впевнений, що, не перекладаючи цю місію на наступні покоління, ми матимемо сильну, впливову, вільну від окупантів та справді незалежну Україну.

Віктор Бондар, депутатська група «Партія «Відродження»: 

— День Незалежності — головне державне свято, яке символізує здійснення споконвічної української мрії — бути господарями на своїй землі. Роки незалежності принесли Україні багато випробувань та справжніх іспитів на зрілість, міць і спроможність захищати свою незалежність та державний суверенітет. Український народ гідно витримує всі негаразди і доводить, що може не тільки дати відсіч ворогу, а й одночасно проводити якісні зміни на краще у власній державі. Сьогодні завдання кожного із нас — зміцнити Україну, відродити її з руїн війни та допомогти вистояти перед економічними викликами сьогодення. Нехай непохитна віра в успішне майбутнє України окриляє вас на нові звершення і здобутки — заради рідної країни та добробуту наступних поколінь! Бажаємо миру, злагоди та достатку кожній українській родині!

Роман Семенуха, фракція «Об’єднання «Самопоміч»:

— Україно, ти стала на один рік старшою. У 23 роки ти зрозуміла, що справжня свобода виборюється. За незалежність нам доводиться платити страшну ціну. Але всі успішні країни знають: за свободу, вольності, права громадян треба змагатися зі зброєю у руках. Власну історію пишуть лише переможці.
З кожним роком ти стаєш мудрішою. І ти обов'язково станеш успішною! Мудрості тобі та терпіння! З днем народження тебе, Україно!
 

Вадим Новинський, фракція «Опозиційний блок»:

— Коли ми говоримо про незалежність України, ми часто не замислюємося над тим, який зміст вкладаємо у сам термін — «незалежність». Батьки-засновники кожної держави хочуть бачити її сильною, впливовою, комфортною, авторитетною, справедливою. Після покоління батьків-засновників приходять наступні покоління політиків, які мають продовжити початий проект і розвинути його.
Покоління — за загальноприйнятою у історії схемою — це 25 років. Тобто, можна говорити про те, що цьогоріч для України має розпочатися новий етап.  Українці як нація перебувають у процесі консолідації.
Звісно, перед нами — велика кількість завдань. Маємо повернути Україні мир і стабільний розвиток. Маємо відбудувати знищену (не лише війною, а й безглуздими діями влади) економіку. Маємо подолати недовіру і розбрат, бідність і корупцію. Коли хтось каже, що ми неодмінно маємо стати європейцями, я стверджую: ми маємо стати насамперед українцями, громадянами єдиної української політичної нації, з толерантним ставленням до усіх відмінностей — мовних, етнічних, релігійних, політичних, — що в сумі своїй формують неповторне обличчя України.
Я вірю в те, що на нашу землю прийде довгоочікуваний мир — в тому числі громадянський мир. Я вірю у те, що Україна стане сильною, квітучою і впливовою державою. Я вірю в те, що наші співгромадяни матимуть усі підстави пишатися паспортом громадянина України. Стверджую це, як людина, що свідомо обрала громадянство України і вирішила пов'язати з Україною своє життя і свою діяльність.
Незалежність — це не просто одномоментний акт виходу із Радянського Союзу. Це не просто святковий день. Незалежність не відбувається — вона триває доти, доки існує держава. Незалежність — це процес постійного самоствердження у світі. І говорити потрібно не лише про незалежність від СРСР, а й про незалежність від Росії, незалежність від США, незалежність від диктату Міжнародного валютного фонду. «Хай мовчать Америки й Росії, коли я з Тобою говорю!», — так охарактеризував формулу незалежності Василь Симоненко у вірші «Україні» більш як півстоліття тому.
Тому у цей день, вітаючи Вас із головним державним святом країни, бажаю кожному громадянину усвідомлення своєї відповідальності перед наступними поколіннями, усвідомлення Незалежності як величної місії, усвідомлення цілей країни і шляхів її досягнення. Нарешті, усвідомлення того, що всі ми є ковалями свого щастя. Вірю в Україну, і бажаю Вам усім твердості у цій вірі. І нехай допоможе нам Бог!

*

P.S.

 

Сергій Рудик, фракція Блок Петра Порошенка:

-- Дорогі українці! Щиро вітаю вас із Днем Незалежності України -- найбільшим святом нашої держави!

Сьогодні цей день набув особливого значення. На жаль, знову настав час випробування для українського народу і, відзначаючи День Незалежності України, ми усвідомлюємо її ціну.

Нині за наше прагнення до свободи точиться боротьба на сході країни і в думках кожного з нас. Але наша сильна і мужня, духовно багата нація зможе вистояти і у цих випробуваннях -- ми переможемо.

У день свята щиро бажаю вам міцного здоров'я, взаєморозуміння, достатку, благополуччя та успіхів задля розбудови України. Сили та віри, гордості за нашу державу та український народ! Миру всім нам!