ТЕРНОПІЛЬ:

Відомий український письменник Василь Шкляр (на знімку) представив свій новий роман «Троща» про боротьбу Української повстанської армії на теренах Тернопільщини, а також про перемогу людини над обставинами і собою. Книжка покликана показати усьому світу, що українці ніколи не мирилися з режимом і завжди боролися за свою незалежність. Презентація роману відбулася у Збаразькому замку.

 

 

Свій виступ Василь Шкляр розпочав з таких слів: «Мій новий повстанський роман я називаю, власне, не моїм, а вашим, тернополяни. Бо цей роман саме про бандерівське підпілля, про тернопільських ОУНівців. Це тяжкі часи, 1947 рік минулого сторіччя, коли наші хлопці йшли до кінця, боролися за нашу Незалежність уже без надії на визволення. На той час вони не знали, що на їхніх могилах, на їхній крові зросте наша ідея, яку підхоплять наступні покоління. І коли сьогодні досі сперечаються, яка наша національна ідея, я кажу, що всі покоління борців за волю України її висловили дуже просто, стисло, чотирма словами — Українська Соборна Самостійна Держава!»


Ця ідея, за словами письменника, окреслює нашу мету: побудувати успішну, модерну, заможну Україну з національним обличчям, з нашою символікою та українською мовою.


Щирість, відкритість і патріотизм великого письменника з великим українським серцем зібрали у залі багато поціновувачів його творчості та таланту. Серед присутніх також були ветерани визвольних змагань.
Василь Шкляр приїхав до Збаража на запрошення голови Тернопільської ОДА Степана Барни.


«Ми щиро вдячні вам, пане Василю, за те, що допомагаєте відкривати нові сторінки історії УПА на Тернопільщині. Особливо тепер ця тема для нас є дуже актуальною. Адже 2017-й на Тернопільщині проголошено роком Української повстанської армії. Цілий рік ми відновлюватимемо меморіали, могили для того, щоб показати правду про нашу історію. Ми мріємо, щоб відбулася екранізація «Трощі». Це також буде чудовою промоцією нашого краю», — зазначив Степан Барна.

Фото надано автором.