Настя МУХА — смілива учениця Чечельницької школи № 2, що на Вінниччині, — зробила те, на що не наважилися старші, які були на березі. Про свій вчинок Настя не розповіла ні бабусі, в якої гостювала, ні батькам. Чому? Тому що боялася...

 

На знімку: Настя Муха разом із врятованою Сніжаною.


Фото надано управлінням ДСНС у Вінницькій області.


Шестирічна Сніжана прийшла на берег річки Савранки, що на околиці райцентру Чечельник. Там течія утворює озеро. Дитина була не сама — з тіткою і молодшою сестрою. Дівчинка вибігла на місток, з якого стрибають у воду старші. Послизнулася — і опинилась у воді.


— Я бачила, як Сніжана заходила на місток, добре знаю цю дівчинку, тому й звернула на неї увагу, — розповіла «Голосу України» 12-річна Настя. — І раптом її не стало. Почула, як щось шубовснуло. На воді в цей час піднялися бульки. Підійшла ближче. Серед хлопців, які сиділи, її не було. Почала кричати: «Рятуйте! Дитина впала у воду!»


Але жоден з присутніх юнаків і старших хлопців не зреагував на її слова. Не знімаючи одяг, Настя стрибнула у воду. Занурившись, підпливла до Сніжани. Одразу обхопила рукою за пояс, підняла над водою і попросила не чіплятися за шию, а триматися за руку.


— Нас у школі вчили, як поводитися на воді, — продовжує Настя. — Багато разів повторювали, щоб той, хто топиться, не чіплявся за шию, бо тоді обоє підуть на дно. Я це запам’ятала на все життя.


Самостійно підняти на місток врятовану дівчинку Настя не могла. Їй допомогли ті, хто перед цим байдуже поставився до прохання врятувати дитину.


Відважну рятівницю нагородили відомчою відзнакою Держслужби з надзвичайних ситуацій «За заслуги». Вручив її в присутності директора школи, вчителів та керівників району представник обласного управління ДСНС Олександр Кутовий. Він повідомив, що кандидатуру Насті Мухи подано на участь у всеукраїнському конкурсі «Герой-рятувальник року». Дівчинку нагородять також під час шкільної лінійки 1 вересня у рідній школі. Вона неабияк здивована такою увагою. Каже, що вистачило б і слів подяки.


Її мама, Оксана Анатоліївна, розповіла «Голосу України», що Настя виросла дуже відповідальною дівчинкою. Гарно навчається. Доки не виконає домашні завдання, нічим іншим не може займатися. Мріє опанувати професію перекладача з англійської. Для цього не один рік посилено вивчає мову. Також співає у шкільному хорі, відвідує спортивну секцію з волейболу. 24 вересня їй виповнилося 12. До речі, про героїчний вчинок донечки батьки і рідні дізналися від інших людей — сама вона про це нічого не повідомила. Боялася, що перепаде на горіхи за те, що пішла до річки.


Мовою цифр


Нинішнього року на Вінниччині вода забрала життя 60 осіб, семеро з них — діти. Ще сімох вдалося врятувати.


Вінницька область.