Херсон:

Під час наступного опалювального сезону на Херсонщині геть нелегко буде і обігрітися, і обігріти. Приміром, школи в сільських районах краю змогли забезпечити паливом лише на третину від потреби.

Адже їхні котельні розраховані на споживання високоенергетичного (коксового) вугілля, а його на ринку обмаль — шахти, де видобувають цей «горішок», залишилися на непідконтрольній Україні території Донеччини. Та й його ціна підскочила вдвічі, сягнувши понад шість тисяч гривень за тонну. Тому є лише третина від необхідних 9,5 тисячі тонн твердого палива, повідомив на колегії Херсонської облдержадміністрації начальник обласного управління освіти Євген Криницький. Тож тепер місцева влада разом із дирекцією навчальних закладів шукає кошти на термінову реконструкцію котлів, щоб у них могли спалювати і звичайне вугілля з західноукраїнських шахт, якого вдосталь.

 

Утім, від проблем потерпають і ті постачальники тепла, котрі використовують не вугілля, а газ. Наприклад, трудовий колектив комунального підприємства «Херсонтеплоенерго», що обігріває майже половину обласного центру, вже третій місяць не отримує заробітну платню. Працівникам заборгували майже дев’ять мільйонів гривень, і гроші взяти нізвідки — адже держава, в свою чергу, вчасно не перерахувала КП компенсацію за отримувачів житлових субсидій у сумі 20,8 мільйона гривень.


Не бажаючи відповідати за чужі прорахунки, з комунального підприємства вже звільнився його директор Володимир Пепель. Через безгрошів’я тут далеко не повністю виконано роботи з підготовки до зими. Якщо готовність котелень становить 86 відсотків, то мережі готові лише на три чверті. Замість заміни двох кілометрів зношених труб вдалося модернізувати лише чотириста метрів опалювальних комунікацій. Тож коли в сезон холодів поіржавілі трубопроводи луснуть, шукати кошти на їх заміну доведеться в авральному режимі. Утім, комунальникам не звикати: ще жодної зими у нас без авралів не проходило.


Тож у Херсоні також намагаються накопичити хоч якісь альтернативні енергоресурси на випадок паливної кризи. Депутати міської ради своїм рішенням, зокрема, заборонили всім організаціям та підприємствам, котрі займаються обрізкою та санітарним вирубуванням зелених насаджень, вивозити деревину (за винятком дрібних гілочок) на муніципальний полігон для утилізації побутових відходів. Відтепер її надаватимуть для спалення незаможним родинам, а також бюджетним закладам, де в будівлях є власні пічки чи котельні.