Тернопіль:

У селі Цигани Борщівського району Тернопільщини відбувся урочистий мітинг з нагоди відкриття меморіальної дошки без перебільшення легендарному для цього села Лукашу Горовському — меценату, благодійнику, організатору багатьох суспільних та культурних акцій, які популяризували Україну в Польщі. 

 

На знімку: Віктор Овчарук (праворуч) і Вітольд Горовський.


Фото надано автором.

Участь у заходах взяли голова обласної ради Віктор Овчарук, представник Міністерства закордонних справ України у західних регіонах України В’ячеслав Войнаровський, керівники району, громади та села, польські гості, у тому числі Вітольд Горовський, син пана Лукаша — Почесний консул України в Познані.


Звертаючись до учасників мітингу, Віктор Овчарук сказав: «Для усіх мешканців Циган сьогодні велике свято — відкриття на стіні школи меморіальної дошки першому Почесному консулу України в Познані Лукашу Горовському.

Він був закоханий у село Цигани. Діти добре пам’ятатимуть, як до них у гості багато років поспіль приїздив Святий Миколай із мішком солодких дарунків. Це завдяки його фінансовій підтримці сільська школа добре обладнана, а молодь наввипередки вчилася краще, щоб отримати стипендію. Попри своє не найкраще здоров’я, допомагав у лікуванні інших. Не дивно, що з часом він став почесним громадянином Борщева, отримав звання почесного доктора Тернопільського інституту соціальних та інформаційних технологій, його нагороджено орденами та медалями».


Учасники мітингу поклали квіти до меморіальної дошки і хвилиною мовчання вшанували пам’ять видатного діяча.


«Лукаш Горовський зробив дуже багато і для України, і для Польщі, адже розширив горизонти пізнання для молодих поляків України, дав поштовх розвитку україністики у вузах Познані. Ми пам’ятаємо та шануємо цього великого чоловіка», — додав Віктор Овчарук.