Тернопіль:

101-шу річницю одного з найзапекліших та героїчних боїв Українських Січових Стрільців на горі Лисоня на Тернопільщині вшанували черговим, 12-м за ліком, регіональним фестивалем стрілецької, повстанської та сучасної патріотичної пісні «Дзвони Лисоні». Нагадаємо, що у серпні—вересні 1916 року полк Українських Січових Стрільців спільно з австро-угорськими бойовими загонами зупинив наступ російських військ на Бережани, завдавши ворогу величезних втрат.

 


У рамках фестивалю було організовано концерт за участю місцевих колективів художньої самодіяльності. Жителі та гості міста мали змогу побачити й мистецькі заходи, проведені Бережанським краєзнавчим музеєм. Серед них — інсталяція подій того часу, демонстрація відеороликів. Відбулося й клубне погашення календарним штемпелем поштових карток «Меморіальний комплекс Українським Січовим Стрільцям на горі Лисоня» та «Лисоня 1916—2017».


Для нинішніх патріотів гора Лисоня стала символом національного відродження. Саме тут 30 серпня 1989 року вперше на Тернопільщині юнаки із Шибалина підняли синьо-жовтий прапор. Через рік громада відновила на Лисоні стрілецьку могилу — сюди привезли землю з могили кошового отамана Запорізької Січі Івана Сірка. У серпні 1990-го на горі відбулося велелюдне вшанування пам’яті Січових Стрільців. Священики відслужили панахиду, а над могилою замайорів синьо-жовтий прапор. У 1994-му на Лисоні з’явився меморіал.


Фото Ігоря МИКИТЮКА.