29-літній професор кафедри всесвітньої історії і міжнародних відносин Луганського університету ім. Тараса Шевченка Дмитро Ласкавий став наймолодшим доктором наук країни.
Уже на першому курсі він почав займатися наукою, поглиблено вивчав англійську мову, читав підручники й енциклопедії з історії, працював в архівах, досліджував документи й першоджерела. «Поступово почала вимальовуватися тематика майбутнього дослідження, з’явилася мета: не просто закінчити університет з червоним дипломом, а якомога швидше захистити кандидатську дисертацію», — розповів Дмитро Ласкавий.
Працювати над кандидатською хлопець почав уже на другому курсі університету, а через деякий час взявся за докторську. Одне слово, над обома дисертаціями працював паралельно й досить успішно. Це допомогло йому в 22 роки захистити кандидатську дисертацію, а в 28 — докторську.
«Він міг захиститися на два роки раніше, коли йому було 26, — зазначив науковий керівник молодого вченого, завідувач кафедри всесвітньої історії і міжнародних відносин ЛНУ професор Михайло Бур’ян. — Однак у комісії засумнівалися, що такий молодий хлопець може запропонувати щось варте уваги. Потім переконалися у протилежному, але час уже не повернути».
Як розповів наставник, Дмитро здивував його ще до початку навчання у виші — на вступних іспитах. «Я вже тоді зрозумів, що до нас прийшов обдарований хлопець, тому його знання й наполегливість необхідно направити в потрібне русло». Результат такої далекоглядності педагога очевидний — у свої неповні тридцять років Дмитро став доктором наук.
 
Луганськ.