Рівняни продовжують впроваджувати енергозберігаючі заходи завдяки Муніципальній програмі сталого розвитку міста. Серед таких і ОСББ «Соборна-32» (на знімку).

 

Фото автора.


— Причиною створення ОСББ став «колективний захист» від забудови поруч: на місці старої медичної бібліотеки хотіли звести великий житловий будинок, забрали навіть дитячий майданчик, — розповідає голова правління об’єднання Ірина Романенко. — Тож у 2008-му з’явилося ОСББ. І саме тоді в нашому місті стартувала Муніципальна програма сталого розвитку Рівного на 2009—2012 роки. Участь у ній дала нам змогу найперше забезпечити безпечне енергопостачання будинку. Ми реалізували проект з ремонту системи енергопостачання, загальне співфінансування становило: 16 відсотків — внесок громади, 84 — муніципалітету.


— Ми замінили всі лампочки енергозберігаючими. На кожному поверсі зробили маленькі електрощитові, до яких виходить кожна квартира. І в разі чого там спрацьовує захист. Крім того, з кожної квартири окрема лінія йде до щитової у підвалі. Маємо подвійний захист, — пояснює Ірина Романенко. — Відтоді лише одного разу вимкнулося два тумблери.


Перший реалізований проект став надважливим з декількох причин: він заклав фундамент для майбутніх енергозаходів та «зрушив свідомість» жителів, які вважали, що для них усе повинен зробити хтось інший (особливо у цьому були переконані старші люди, зокрема пільговики).


Наступний проект зі заміни труб водопостачання і каналізації, а також ремонту підвалу реалізували у 2010 році в рамках Програми розвитку ООН в Україні. Внесок громади становив 20 відсотків від загальної вартості проекту (210 гривень з однієї квартири). А вже у 2012-му почали утепляти будинок: реалізували проект із заміни вікон металопластиковими і встановили вхідні тамбурні двері. Співфінансування забезпечували ПРООН, міський бюджет та громада — 20 відсотків (230 гривень — внесок з однієї квартири). У 2015-му мешканці уклали договір з «Рівнетеплоенерго», а вже через рік підприємство в рамках реалізації інвестиційної програми безплатно встановило в багатоповерхівці лічильник.


— Наймасштабнішим — 698 тисяч гривень — для нас став проект з утеплення будинку, який реалізували торік. Документи розробили за власний рахунок (а це приблизно 30 тисяч гривень), розділивши суму по загальній площі квартир, — розповідає голова правління ОСББ «Соборна-32» Ірина Романенко. — У підсумку ОСББ сплатило лише 15 відсотків від загальної вартості проекту. Співфінансування за Муніципальною програмою становило 30 відсотків. На цих же 30 відсотків ми взяли «теплий кредит» у банку. Наприкінці листопада завершили утеплення, а наприкінці грудня отримали компенсацію майже у 50 відсотків. Один квадратний метр став мешканцям у 62—63 гривні. Знову-таки, всю суму розділили відповідно до площі квартир. Моя квартира найбільша — 90 квадратів — і це коштувало мені 5,5 тисячі гривень.


За словами голови правління, за цей опалювальний сезон в її квартирі з автономним опаленням зекономили 500 кубометрів газу, хоча зима й була холодна. У квартирах мешканців стало тепліше на 3—4 градуси.


Цього року об’єднання вже розробило кошторис на новий проект — встановлення фланцевих вентилів та засувок у чавунних напірних трубах у під’їздах, щоб у теплі дні їх відключати, зменшуючи витрати тепла. Вартість проекту — 3 тисячі гривень, співвласники реалізовують його власним коштом. Так само за власні кошти виготовили документи на приватизацію землі, у планах — ремонт даху та виведення газових стояків назовні.

ФАКТ

Програмою «теплих кредитів», що діє з жовтня 2014 року і по сьогодні, скористалося майже 320 тисяч родин на загальну суму понад 4 мільярди гривень. Утепленням індивідуального житла, що найпопулярніше, вже скористалося понад 200 тисяч сімей, залучивши на енергоефективні матеріали та обладнання три з половиною мільярда гривень. Понад 21 тисяча приватних домогосподарств отримали в банках 367 мільйонів гривень на встановлення твердопаливних котлів.


Понад тисяча ОСББ та ЖБК, а це майже 80 тисяч родин, стали учасниками програми, отримавши в банках майже 180 мільйонів гривень на впровадження енергоефективних заходів у багатоповерхівках.


Цьогоріч ОСББ особливо активні в питанні енергозбереження. Із початку року програмою скористалося 468 ОСББ, залучивши на енергоефективні заходи понад 100 мільйонів гривень. Це більше, ніж за весь минулий рік, коли було видано 435 кредитів для ОСББ та ЖБК на загальну суму 61 мільйон гривень. Тільки-но програма запрацювала на повну силу, населення та ОСББ поспішили нею скористатися. Зокрема, за останній тиждень ОСББ взяли 53 «теплі кредити» на суму понад 13 мільйонів гривень.


У результаті впровадження енергоефективних заходів підвищується комфорт в оселях, вартість утеплених квартир зростає, а родини значно менше сплачують за комунальні послуги.


Олена ЧУДІНОВИЧ, прес-секретар житлово-комунальних та енергозберігаючих програм ОПОРИ.


Рівне.