Запоріжжя готове до старту опалювального сезону на 86 відсотків. За цими сухими статистичним даними ховається великих обсяг виконаної роботи, запевняє міська влада.


— Підготовка до опалювального сезону — одне з головних завдань міської влади, — прокоментував «Голосу України» міський голова Запоріжжя Володимир Буряк. — Концерну «Міські теплові мережі» (МТМ) та іншим профільним комунальним підприємствам, департаментам поставлено завдання до 1 жовтня завершити всі підготовчі роботи.


Докладніше про роботи, які вже проведено і які ще тривають, «Голосу України» розповіла начальник відділу житлово-комунальних послуг департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міськради Олена Лазарчук.


— За результатами минулого року ми обрали три пріоритетні напрями в роботі. По-перше, приділили особливу увагу ремонту й заміні інженерних мереж під час капітального ремонту, а до програми цього року внесено 300 будинків. Для порівняння: торік такі роботи проводили тільки у 46 будинках. По-друге, майже 11 мільйонів гривень було виділено МТМ на проведення капітального ремонту внутрішнбудинкових мереж центрального опалення на 646 об’єктах. Це найбільш кричущі об’єкти, відібрані за результатами проходження минулого опалювального сезону. По-третє, під час поточних ремонтів тривають роботи із заміни опалювальних систем фахівцями КП «Наше місто» їх підрядних організацій на 659 будинках.


Крім цього, концерн проводить ревізію запірної арматури, відновлення ізоляції, промивання систем центрального опалення.


Ще одна проблема, яка торік спричинила буквально шквал критики на адресу комунальників, — повітряні пробки в трубах, через які цілі стояки залишалися без тепла. Щоб уникнути повторення цієї ситуації, цьогоріч було вирішено воду із системи не спускати, за винятком випадків, де проводили ремонт опалювальної системи.


Інша перешкода на шляху до благополучного старту опалювального сезону — масове розкрадання запірної арматури та приладів обліку. Торік лічильники тепла було встановлено на всіх без винятку багатоквартирних будинках Запоріжжя, але крадіжки не забарилися, тому до підвалів встановлювали ще й надійні залізні двері.


Сьогодні через крадіжки без приладів обліку залишається 79 будинків, але до початку подачі тепла у всіх цих будинках буде встановлено нові лічильники. Частина приладів у концерну є, але майже 30 треба ще докупити. Це питання буде винесено на вересневу сесію міськради.


Запоріжжя.

А тим часом


Підприємства Луганщини готові до зимового періоду лише на 43 відсотки. Про це йшлося на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Члени комісії занепокоєні тим, що підготовка об’єктів ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» до опалювального сезону відбувається неналежним чином. Виконується незначна частина поточних ремонтів без капітальних вкладень, майже не ремонтуються підстанції.


Луганська облдержадміністрація ініціює звернення до Прем’єр-міністра, РНБО, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, а також до низки міністерств і відомств із проханням вирішити проблемну ситуацію, що склалася довкола ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання». Конфлікт виник через борг товариства у 5 мільярдів гривень перед ДП «Енергоринок». До того ж утворився він, зокрема, через несплату за електроенергію, спожиту на тимчасово окупованих територіях. Проте ЛЕО погрожує відключенням кільком соціально важливим об’єктам області, які сплачують поточні платежі та поступово розраховуються із заборгованістю.


Павло ВОРОНЦОВ.


Луганська область.