Майстер виробничого навчання Рівненського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості Сергій Торуля повернувся з дипломом із міста Гельфштин (Чехія), де у складі української команди взяв участь у 36-му Міжнародному фестивалі ковальства. Українська металева лялька-мотанка (на знімку) стала символом нашої країни. Ще до початку фестивалю майстри Ілля Попюк з Києва, Сергій Торуля з Рівного, Костянтин Кравчук з Чернівців і Дмитро Український з Чехії відтворили у металі її вбрання з неймовірною точністю візерунків та орнаментів.

 


— На фестиваль, що відбувався на території монументального замку Гельфштин, зібралося 600 ковалів з різних країн, — ділиться враженнями Сергій Торуля. — Вони дивували несподіваними ідеями, демонстрували свою техніку кування та залюбки демонстрували власні роботи. Я теж з Дмитром Українським під час одного з майстер-класів викував тендітну металеву квітку. Набутий на фестивалі досвід обов’язково передам своїм учням.


— Професія коваля стає дедалі популярнішою в Україні, та й у нас, на Рівненщині. Про це свідчить те, що навчатися ковальства в Рівненському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості на базі Гощанського навчального відділення завжди багато охочих, — розповідає директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук.

Фото надане Рівненським обласним центром зайнятості.