ТзОВ «Селищанський гранітний кар’єр», що у селі Селище Сарненського району на Рівненщині, дає роботу двомстам місцевим мешканцям. Різні часи переживало це підприємство: і занепад, і розквіт.

Стабільність у його роботі з’явилась після того, як українські інвестори вклали у нього кошти. Лише за перше півріччя 2017-го воно сплатило 3 мільйони гривень податків.


Але у серпні підприємство почало лихоманити. А все тому, що при потребі 1200—1500 вагонів на місяць «Укрзалізниця» надала Селищанському гранітному кар’єру лише 400 вагонів. Виникли проблеми з виконанням зобов’язань перед замовниками, які чекають щебеневої продукції: бо ж у теплу пору року саме час будувати, прокладати дороги тощо. На заводській території вже немає місця для складування щебеневої продукції, якої накопичилось багато. Через нестачу вагонів знизились доходи підприємства, а відтак — і надходження до бюджету. Тож керівництво змушене було вдатися до непопулярних заходів — з 1 вересня відправило працівників у вимушені відпустки, а саме звернулось по допомогу у вирішенні проблеми з вагонами до районної та обласної влади.

 


Про це розповів на сесії Рівненської обласної ради її голова Микола Драганчук (на знімку).


— Я зустрічався з колективом Селищанського гранітного кар’єра. Люди просили допомогти вирішити цю проблему, кажуть, що хочуть легально працювати тут, а не йти копати бурштин у ліс. Якщо підприємство зупиниться, їм не буде за що утримувати сім’ї. Тож вони змушені будуть на знак протесту перекривати трасу, — розповів Микола Драганчук, який наголосив, що такі проблеми з рухомим складом відчувають й інші щебеневі заводи, а також підприємства лісової галузі Рівненщини.


Депутати Рівненської обласної ради відреагували на цю проблему, прийнявши звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, в якому просять їх втрутитись у ситуацію, що склалась у зв’язку з неможливістю відвантаження продукції через неподання «Укрзалізницею» необхідної кількості вантажних вагонів.

 

Рівне.


Фото надане автором.