Як там звикли казати: «Батьків не обирають»? Зате обирають привітання та подарунки своїм найріднішим. Цього тижня саме час потурбуватися про главу сім’ї — тата. І хоч на державному рівні День батька у нас досі не запровадили, українці вже не перший рік святкують його третьої неділі вересня. Разом із нами в цей час вітають батьків у США, Канаді, Франції, Індії, Японії, Великій Британії та Швейцарії. Ще 46 країн вшановують татусів у інші дні.


Свято бере свій початок із 1910-го, коли американка Сонора Смарт захотіла висловити подяку своєму батькові, який після смерті дружини самотужки виховав шістьох дітей. Влада погодилась.


У кожної країни є своя дата, історія та погляди на святкування. В Австралії люди збираються в сімейному колі, аби подякувати своїм батькам за любов та самовідданість. Діти дарують татусям шоколад, листівки, краватки. В Америці зазвичай презентують власноруч зроблені подарунки або ж квітковий символ свята — троянди. Найкращою традицією американських родин є урочиста вечеря. Натомість у Німеччині у День батька замість родинних посиденьок татусі вирушають на пікніки зі своїми друзями у суто чоловічих компаніях. Італійці скоріше сприймають свято як нагадування сильній половині людства про відповідальність за родину. Цього дня традиційно виявляють милосердя до безхатченків, запрошують їх у гості та пригощають. А китайці відвідують і вітають найстарших чоловіків у родині. Щодо Канади, то там слово «батько» взагалі вважається синонімом «вітчизни», тому свято символізує міцність не лише сімейних цінностей, а й держави.


В Україні громадські організації заохочують суспільство та активно сприяють святкуванню Дня батька. Наша рубрика «Сім’я» — теж! Адже чоловіки не менше за жінок і дітей люблять увагу й турботу. І річ не в дорогому подарунку чи оригінальному привітанні. Головне, що ви пам’ятаєте про День батька і маєте бажання порадувати татуся, хоча б теплим словом.