Після Києва і Одеси Сєверодонецьк став третім містом, яке взяло участь у всеукраїнському пілотному проекті з реалізації нових форм і методів роботи з реагування на факти насильства в сім’ї.


Прийнято вважати, що насильство в сім’ї виявляють чоловіки. Образ такого деспота просто огидний: неадекватний, жорстокий, що не вміє керувати своїми емоціями і не має  жалю до жінки та дитини. Однак члени мобільної групи поліції для боротьби з домашнім насильством, створеної в Сєверодонецьку, дають іншу інформацію: насильство щодо членів своєї сім’ї виявляють і жінки. Співвідношення тут може бути 50 на 50. Причиною конфліктів у сім’ї найчастіше є алкоголь, а головною жертвою розбірок батьків стає дитина.


«Фішка» експерименту в тому, що в групах і патрульної, і мобільної поліції, які приїжджають на виклик, обов’язково є жінка. Вона завжди знаходить спільну мову з дітьми. Попри героїчний образ дядька-поліцейського, діти, тим не менш, із чоловіком спілкуються важче. Це підтверджує і останній випадок. Коли мобільна група прибула за викликом, до поліцейської відразу ж кинулися два маленькі карапузи. Крики, лайка батьків, гучна музика їх дуже налякали, вони стали шукати захисту в жінки в поліцейській формі.


До речі


Загальний образ насильника такий: до 40 років, частіше працює, в 50% випадків має освіту і в 90% випадків вживає алкоголь або наркотики. У 60% випадків насильства в сім’ї страждають діти.


У складі мобільної групи психологів нема. Тут є так звані тренери, які пройшли навчання на курсах, що проводять ОБСЄ та інші міжнародні організації. Такі курси психології пройшли всі дільничні області, отримавши кваліфікацію тренера. Тобто вони самі вже можуть навчати інших. Це хороша система. І вона працювала б краще при наявності психологічного центру, в якому можна тимчасово тримати дитину. Мову про його створення в області ведуть, але потрібен час. 


На відміну від своїх колег, поліцейські експериментальної мобільної групи виїжджають лише на сімейні конфлікти. До її складу входять слідчий, представник ювенальної превенції, дільничний офіцер поліції плюс патрульний наряд. Спеціально для цієї групи виділено автомобіль. Бувають випадки, коли за цілу добу надходить лише один виклик, а то і взагалі жодного, а буває, що поліцейські просто збиваються з ніг. Перш ніж виїхати на виклик, група отримує інформацію: що за сім’я, чи були приводи в поліцію глави сім’ї, чи має він судимість, зброю тощо. Спочатку на виклик за адресою виїжджає патрульна поліція, і якщо сімейний конфлікт підтверджений, підключається мобільна група. 


Цей експеримент допоможе вдосконалити українське законодавство, яке стосується гендерної рівності та протидії насильству в сім’ї.

Луганська область.