Шановний

Володимире Борисовичу!


Звернутися до вас змусила критична ситуація, що склалася в діяльності «Укрпошти» на Кіровоградщині.


Під час зустрічі редакторів всеукраїнських та регіональних видань із керівництвом «Укрпошти», яка відбулася 16 серпня нинішнього року в Національній спілці журналістів України, було озвучено всі проблеми, що накопичилися в стосунках газетярів і поштовиків. Одна із головних — доставка періодики в райцентрах. Першому заступнику гендиректора «Укрпошти» пану Олександру Чернявському було передано, зокрема, й численні письмові скарги наших передплатників. Однак жодних зрушень у покращенні роботи поштовиків не відбувається, а в районах «Укрпошта» продовжує знищуватися стрімкими темпами. Зокрема у Бобринці Кіровоградської області — районному центрі та центрі об’єднаної територіальної громади — будь-яка кореспонденція не доставляється майже півроку! Проблеми із вчасною доставкою існували і раніше, здебільшого в сільській місцевості.

Але такої критичної ситуації не було ні за часів так званої злочинної влади, ні в переломні 90-ті. І це при тому, що навесні нинішнього року «Укрпошта» відчутно підвищила тарифи для редакцій за доставку газет і знову, замість покращення якості своєї роботи, планує їх підвищувати.


Листоноші, які розносили пошту, звільнилися, тому що їм урізали ставки. Сьогодні у Бобринці зарплата листоноші далеко не дотягує навіть до встановленого мінімального розміру — 3200 гривень, хоча щодня їм доводиться долати понад 20 кілометрів із періодикою та різною продукцією.

Така ситуація виникла передусім через недолугу політику нового керівництва «Укрпошти» в системі оплати праці рядових працівників. Встановивши її керівництву зарплати в сотні тисяч гривень на місяць, ви фактично відібрали навіть мінімум у листонош у райцентрах та селах. Тому, приміром, у Бобринці з пошти розрахувалися кращі працівники з багаторічним досвідом, більшість із яких нині змушені виїжджати на заробітки до Фінляндії чи Польщі. Тепер охочих працювати на пошті за мізерну платню немає зовсім.


Усі періодичні видання Кіровоградщини, зокрема і газета «Честь хлібороба» Товариства з обмеженою відповідальністю «Бобринецьке РВО «Новий день» з середнім разовим накладом 4500 екземплярів, оплачують «Укрпошті» доставку газет. Приміром, за п’ять місяців нинішнього року, відколи в Бобринці доставка газети передплатникам не здійснюється, наше підприємство перерахувало «Укрпошті» за ненадані послуги 30 932 гривні.
Жодного разу газетярі, незважаючи на численні власні фінансові й виробничі труднощі, не зірвали випуск видання та завжди вчасно доставляють його до сортувальної дільниці. Кошти за доставку з нас «знімають» наперед — на рік, тобто це, до певної міри, безвідсоткове кредитування, а газети впродовж тривалого періоду не доставляються! На жаль, так звана модернізація «Укрпошти», перетворення її з УДППЗ на ПАТ призвели лише до занепаду поштової мережі.

Нині у Бобринецькому відділенні накопичилися гори невідправлених видань, що, по суті, стають макулатурою. Люди змушені йти за газетами та листами до поштового відділення, яке часто або зачинене, або тут доводиться вистояти велику чергу.


Нівелюється праця журналістів та видавців, втрачається актуальність надрукованих матеріалів. Люди зневіряються в усіх виданнях, і саме через невчасну доставку. Це також негативно позначається й на іміджі влади, втрачається її авторитет.


А найгірше те, що руками «Укрпошти» знищується місцевий інформаційний простір. Нині в Бобринецькому районі не чути обласного радіо, не досягає сюди обласний телесигнал, населення масово встановило супутникові антени й дивиться російську «картинку». Руйнація «Укрпошти» неминуче призведе і до знищення місцевих видань із десятками нових безробітних у районах.

Ми повсякчас намагаємося достукатися до нашого партнера — «Укр-пошти», — щоб підприємство виконувало свої безпосередні зобов’язання щодо нас — газетярів. Однак усі наші зусилля марні. Оскільки керівництво «Укрпошти» призначав Кабінет Міністрів, то саме він має нести відповідальність за її знищення на місцях. Тому вимагаємо від уряду негайно втрутитися в ситуацію й припинити руйнацію підприємства, яке донедавна було цілком державним. Про вжиті Кабміном заходи щодо відновлення роботи «Укрпошти», зокрема її першочергового завдання — доставки кореспонденції, просимо повідомити письмово.


Нині комунальні ЗМІ реформуються, і однією з вимог реформи є збереження реформованими підприємствами свого цільового призначення. Тому редактори комунальних ЗМІ Кіровоградщини вимагають від вас, щоб під час реформи така ж норма була застосована й до «Укрпошти».

Востаннє Бобринецьке РВО «Новий день», що за декілька метрів від центрального поштового відділення, отримувало кореспонденцію кілька місяців тому разом із вашою листівкою про «осучаснення» пенсії. Надсилаємо її зворотно, щоб газети, журнали і листи на Кіровоградщині, зокрема в Бобринці, знову повернулися до читачів.

Ігор ЛЕУС, директор (головний редактор) ТОВ «Бобринецьке РВО «Новий день», заступник голови Кіровоградської обласної організації Національної спілки журналістів України, заслужений журналіст України.