Попередня причина аварії — порушення техніки безпеки. Вибух стався на глибині 815 метрів у так званій погашеній виробці — тобто там, де видобуток вугілля не проводиться, а лише вилучається обладнання, метал тощо для повторного використання. Там працювала бригада робітників. Загалом під землею перебувало 88 гірників.
Нині робота шахти зупинена, проводиться розгазування виробок. Лише після цього місце аварії зможуть оглянути експерти, а згодом — і члени урядової комісії.
 Усі семеро загиблих мешкали в сусідніх селищах. Роботи на околиці Макіївки, де вже закрилися кілька вугільних підприємств, для чоловіків практично немає. Шахта приваблювала стабільною виплатою зарплати і постійною, а не сезонною, роботою.
— Був на робочому місці, другу допомагав, нічого не віщувало біди. Бахнуло — й усе. Відкриваю очі — все в пилу, цегла валяється, метал розкиданий. Пішли виходити. Саморятівників із собою не було, ми поруч зі свіжим струменем працювали. Із самими світильниками і вийшли.
Так двадцятирічний Артем Кучмій (на знімку), один із десяти постраждалих під час аварії на шахті «Північній» державного підприємства «Макіїввугілля», пригадує момент фатального вибуху. В хлопця — забиття та підозра на отруєння газом.
Шахта, де в понеділок о 20.47 сталася аварія з людськими жертвами, є наймолодшою в об’єднанні і вважається відносно «спокійною». Надзвичайних подій такого масштабу тут раніше не було. Тому і колектив, і навколишнє селище приголомшені трагедією.
— Про аварію дізнався у вівторок уранці з телевізора, — розповів пилорамник Віктор Ткачук, який на шахті понад тридцять років. — Побачив біжучий рядок про те, що загинули семеро. Навіть не подумав, що це — на нашій шахті. Приїхав на роботу, а тут — гірничорятувальні машини...
— Шкода хлопців, двоє із них на моїй вулиці жили, — каже слюсар Юрій Шлапак. — Дружини залишилися без чоловіків, діти... Страшно.
В адміністративній будівлі зустрічаєш гасло: «З новою лавою, гірники-«северяни»!» Наприкінці минулого року стала до ладу лава, завдяки якій вдалося довести щодобовий видобуток вугілля до п’ятисот тонн. На підприємстві працюють 1184 особи, зарплату виплачують день у день. На першому поверсі «контори» — величезні плакати з інструкціями з техніки безпеки. На другому — куточок з іконами і молитвами.
Та ні перший, ні другий засоби не змогли врятувати життя сімох гірників. Ще десятеро госпіталізовані до медичних закладів: один потерпілий у тяжкому стані із черепно-мозковою травмою та отруєнням — до реанімації обласного клінічного територіального медичного об’єднання, троє — до опікового центру, шестеро — до обласної лікарні професійних захворювань.
Створено урядову комісію із розслідування причин групового нещасного випадку. Перше засідання відбулося у вівторок вранці. Голова комісії в. о. віце-прем’єр-міністра Юрій Бойко повідомив, що під час засідання обговорювалися питання допомоги постраждалим та родинам загиблих.
— Протягом десяти днів комісія розгляне причини і зробить висновки. Але вже зрозуміло, що причиною аварії став вибух метаноповітряної суміші через порушення правил техніки безпеки під час проведення робіт, — заявив голова комісії.
Віктор Городничий, якого кореспондент «Голосу України» зустріла на шахтному дворі, приїхав влаштовуватися на роботу машиністом електровоза. Поцікавилася, чи не боїться лізти під землю після того, що трапилося.
— У шахті завжди небезпечно. Начебто наша шахта була «спокійною», пожежі траплялися, а от щоб вибухи — ні...
У зв’язку з аварією на всіх шахтах об’єднання запроваджено посилений режим контролю за технікою безпеки та охороною праці. За фактом трагедії відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 272 КК України (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що призвело до загибелі людей). Хід досудового розслідування перебуває на контролі прокурора Донецької області.
Фото автора.