З 1 жовтня проїзд у громадському транспорті Тернополя для «іногородніх» і тих, хто ще не має пільгового шматка пластику, подорожчає на 2 гривні. А студенти та учні з тернопільською пропискою платитимуть за проїзд 50 відсотків.

 

 

Не говоритимемо зараз про те, що в місті справжня лихоманка: соціальні служби не встигають виготовляти потрібну кількість Карток тернополянина. Краще розкажемо про моральний і навіть юридичний аспекти цієї соціальної спроби полегшити життя людей.


Більшість містян не задумуються над тим, чи справедливо користуватися пільгами тільки тому, що ти живеш у Тернополі. Вони міркують чисто по-обивательськи: платимо дешевше, то й добре. А селяни? А яке нам діло до них!


Утім, є й інші думки. Ось як висловився з цього приводу Юрій, журналіст:


— Це фактично територіальна дискримінація. А якщо жителі інших сіл почнуть вигадувати контрзаходи? Уявляєте, приїжджаю я половити рибу у Збручі, а мене питають: «А в тебе є картка гусятинця?». Абсурд якийсь!
З ним важко не погодитися. Тим паче що у Конституції України у статті 24 написано: «Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.


Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками».


Негативно про нововведення висловився і Володимир, медик:


— Картка тернополянина гарантуватиме не тільки знижку на проїзд у громадському транспорті, а й у торговельних мережах, наприклад, в аптеках. Чому хворий, нерідко безробітний, житель села, в якому немає ні лікарні, ні аптеки, повинен платити за все більше: за ліки, за проїзд до лікарні... Тільки тому, що він не з Тернополя?


А й справді. У Тернополі, як в обласному центрі, розташовані головні установи та організації регіону, до яких рано чи пізно звертаються усі люди. Далі: у Тернополі — найбільші платники податків, найбільші підприємства. У місті найвищий рівень життя в області, тож навіщо їм ще якісь сумнівні пільги?


Відповідь на ці запитання мають дати центральні органи влади України та юристи.


А поки що навіть люди, котрі працюють у Тернополі, але не прописані у ньому, не можуть отримати Картку тернополянина.


І ще одне. Ініціатори соціальної картки запевняють, що в Європі безготівковий проїзд дешевший. Так, але в Європі це називається проїзний абонемент, а не соціальна картка. І придбати його може кожен, а не лише мешканець, скажімо, Берліна.


І скільки не шукав, не знайшов картки лондонця, нью-йоркця, парижанина, барселонця...

Фото надано автором.