Як уже повідомляв «Голос України», на початку вересня у Тернополі припинили подачу гарячої води населенню. Причина — містяни заборгували комунальному підприємству «Тернопільміськтеплокомуненерго» 34 млн. грн.


Від цієї незручності найбільше страждають студенти, які проживають у гуртожитках. Вони годинами змушені стояти у чергах, аби нагріти воду. У зв’язку з цим профспілкова організація студентів Тернопільського національного економічного університету звернулася з листом-скаргою до міністра енергетики та вугільної промисловості України, адміністрації Тернополя щодо врегулювання безпідставного, на їхню думку, припинення подачі гарячої води у гуртожитки. Тим більше що заклад, у якому вони навчаються, регулярно платить за «комуналку».


Ситуація, що склалася у Тернополі, як, мабуть, і в багатьох інших містах України, фактично є юридичною колізією. З одного боку, комунальники не мають змоги подавати гарячу воду тим, хто платить за неї, і перекрити її боржникам. Технічно це неможливо. З другого боку, юристи роз’яснюють, що законослухняні громадяни не повинні страждати через дії третіх осіб, тобто через боржників. Але важко собі уявити, що десятки тисяч тернополян підуть до суду вимагати відшкодування збитків через дії комунальників.


Утім, схоже, на проблему звернули увагу в уряді. Принаймні, будемо на це сподіватися. 13 вересня у Мінрегіонбуді відбулася нарада щодо підготовки міст до опалювального сезону. Під керівництвом заступника міністра Едуарда Кругляка представники облдержадміністрацій з усієї України, профільні заступники міських голів та керівники теплокомуненерго обговорювали фінансовий стан підприємств, що надають населенню послуги централізованого тепло- та водопостачання. Адже сьогодні практично в усіх містах ці підприємства мають величезні заборгованості за газ, а відтак не можуть, особливо у літній період, постачати гарячу воду населенню.


На нараді заступник міського голови Тернополя Владислав Стемковський разом із керівником КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрієм Чумаком порушив проблему постачання гарячої води населенню в неопалювальний період через відсутність затверджених на рівні усієї країни нормативних актів. А без них міста не можуть вчасно розраховуватися за спожитий газ перед НАК «Нафтогаз України» та отримувати ліміти використання блакитного палива. А при використанні газу без лімітів оператори вимагають від комунального підприємства оплати на рівні тарифу комерційних підприємств, що вдвічі вищий, аніж вартість, закладена у тарифах.


Зазначені нормативні акти розробляються на рівні міністерства, тому, за результатами обговорення, було прийнято рішення пришвидшити цей процес.

Тернопільська область.