На цьому наголосив народний депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Алєксєєв (на знімку) в ефірі одного з телеканалів. За його словами, законо-проект, який стосується створення антикорупційного суду, необхідно доопрацювати. Натомість до того часу, на думку парламентарія, доцільно створити антикорупційні палати. Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, С. Алєксєєв, виступає автором законопроекту № 6529. Документ передбачає внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів, якими запроваджується обов’язкова спеціалізація суддів із розгляду корупційних і пов’язаних із хабарництвом правопорушень.

 


«Створення антикорупційних палат не потребує окремих великих витрат, — каже народний обранець. — Саме тому доцільно почати з них, а потім напрацювати і зареєструвати законопроект, який дасть змогу сформувати окремий суд. Наявний законопроект не відповідає Конституції».


Сергій Алєксєєв наголосив, що він не проти ідеї створення спеціалізованого суду, але, на його думку, потрібен інший підхід, ніж той, що прописано в заре-єстрованому законопроекті. Зокрема, за його словами, в нинішньому проекті закладається можливість політичного впливу на суддів. Натомість одне з основних завдань судової реформи і змін до Конституції — не допустити цього.


«Законопроектом передбачено втручання Верховної Ради, Кабміну та інших інституцій, що створюють комісії з відбору судді, — зауважив, зокрема, С. Алєксєєв. — Тобто ми знову повертаємося до політичної залежності. Як вважаєте, судді антикорупційного суду, відібрані парламентом, будуть залежні? Безумовно».


Водночас Сергій Алєксєєв спростував припущення, що створення антикорупційних палат буде безрезультатним, бо там працюватимуть судді «старої школи», а самі палати, інтегровані до системи, стануть підконтрольними та залежними. «Це будуть нові судді, яких відбиратиме на конкурсних засадах Вища кваліфікаційна комісія суддів за участі Громадської ради доброчесності, — сказав він. — Чому вони не дадуть результат? Крім того, це буде окрема палата Верховного Суду, яка нікому не підпорядковується. Така система і забезпечує незалежність».


Стосовно процедури відбору кадрів Сергій Алєксєєв нагадав досвід конкурсу до Верховного Суду, який вдало себе зарекомендував, продемонструвавши прозорість та публічність на всіх етапах. Аналогічним підходом можна скористатися і під час відбору суддів до антикорупційних палат, каже він.


Вл. інф.