Вечірнє засідання 19 вересня


Народні депутати продовжили розгляд поправок до проекту закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів (№ 6232), розглянувши ще 224 поправки.


Пропозиції народних обранців стосувалися структури Верховного Суду — пропонується створити в ньому Об’єднану і Велику палати, а також колегію. Депутат Руслан Сидорович пропонував вилучити Об’єднану палату.

«Палати Верховного Суду нагадують казино, потрапляючи в яке український громадянин ніколи не зможе вибратися назовні», — стверджував депутат. Інші депутатські поправки стосувалися укладання мирової угоди сторін, повноваження суду касаційної інстанції, порядку розгляду касаційної скарги, направлення справ на новий розгляд в апеляційні інстанції, моделі розгляду справ у касаційному суді, підстави для скасування рішення із закриттям провадження у справі, залишення позову без розгляду, питань публічності та доступу до судової інформації, запровадження онлайн-судів, онлайн-судочинства, Перехідних положень тощо.


Сергій Власенко запропонував змінити порядок опублікування закону в газеті «Голос України» — щоб опублікування не залежало від посадової особи, зокрема, від голови Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Однак жодна депутатська поправка, як і на попередніх пленарних засіданнях, не була підтримана сесійною залою.


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, перервавши розгляд поправок, звернув увагу на «низьку динаміку» їхнього розгляду. Він звернувся до представників фракцій і груп з пропозицією продовжити пленарне засідання у середу до завершення розгляду всіх поправок, щоб у четвер перейти до розгляду пенсійної реформи та питань кібербезпеки.


«Ми уже можемо бачити, що динаміка розгляду поправок є низькою, —сказав А. Парубій. — Ми бачимо, що дуже повільно йде розгляд. Цього тижня ми повинні розглянути також і пенсійну реформу». Глава парламенту також наголосив, що питання кібербезпеки є нагальними з огляду на безпеку держави. «Не буде чекати ворог, поки ми пройдем всі правки і розглядатимемо кібербезпеку. Це питання, яке нагально стоїть перед воюючою країною», — зауважив А. Парубій і звернувся до всіх фракцій провести з цього приводу консультації. «Я дуже сподіваюсь і розраховую на підтримку всього залу, що ми покажемо всій країні, що можемо працювати, і працювати стільки, скільки необхідно для того, щоб пройти усі реформи, які стоять на порядку денному», — підсумував Голова Верховної Ради. Однак за результатами голосування (179 «за») ця пропозиція не була підтримана.

Факт

Щороку українськими судами розглядається понад 3 мільйони 700 тисяч справ. Раніше, до анексії східних територій Донбасу та Криму, судових справ щороку розглядалося до 5 мільйонів. Щороку в судових процесах задіяно майже 15 мільйонів українських громадян.