У другому кварталі цього року економіка України зросла на 2,3 відсотка у річному вимірі, сповільнившись з 2,5 відсотка, зафіксованих у першому кварталі. Про це свідчать уточнені дані Державної служби статистики України. Однак у Нацбанку сподіваються, що за підсумками 2017 року економічне зростання може перевищити прогноз, оприлюднений в інфляційному звіті за липень, зазначено в повідомленні НБУ. Нагадаємо, у звіті Нацбанк знизив очікуване зростання ВВП з 1,9 до 1,6 відсотка у річному вимірі.


Водночас, за оцінкою НБУ, незначне уповільнення приросту економіки триватиме в другому півріччі цього року. «Хоча економіка в другому кварталі продовжувала зростати, темп її зростання сповільнився», — констатують фахівці Нацбанку. На їхню думку, уповільнення зростання ВВП прогнозоване і пов’язане з адаптацією підприємств гірничо-металургійного комплексу та енергетики до нових умов діяльності, в яких вони опинилися в результаті розриву торговельно-транспортних зв’язків на сході країни. «Крім того, поглибилося падіння в сільському господарстві за рахунок подальшого спаду в тваринництві і через пізній старт збиральної кампанії цього року порівняно із минулим», — йдеться у повідомленні.


До речі, уряд під час перегляду проекту змін до держбюджету-2017 влітку цього року підвищив оцінку номінального ВВП у 2017 році до 2,846 трлн. з 2,585 трлн. грн., погіршивши прогноз інфляції з 9,1 до 11,2 відсотка.


Вл. інф.