РІВНЕ:

Поліські райони Рівненщини донедавна били рекорди в Україні за народжуваністю. Тож тут у багатьох селах є потреба у добротних школах і дитсадках. І їх будують, наскільки вистачає коштів. Але, на жаль, в окремих населених пунктах, особливо віддалених, діти змушені ходити у ветхі й навіть аварійні школи. Батьки, звичайно ж, проти того, щоб дітей наражати на небезпеку. Торік батьки школярів із села Степангород Володимирецького району не пускали у ветху школу дітей і навіть перекривали трасу, намагаючись привернути увагу влади до проблеми, їздили гуртом на прийом до керівників області.

Школу в цьому селі почали будувати.

 

Не краща школа і у селі Озерці цього ж таки Володимирецького району: дерев’яна, побудована ще у 1937 році, окремі бруси на стінах підгнили, стеля тримається на чесному слові, вікна перекосилися... Батьки випроводжають дітей до школи з тривогою за них. Тим часом нову будівельники споруджували черепашачими темпами. Тож батьки нинішній навчальний рік затримали більш як на тиждень, не пускаючи дітей до аварійного приміщення і ставлячи вимогу до влади пришвидшити будівництво. Причина сповільнення його темпів полягала в тому, що попередній генпідрядник не розрахував своїх сил, тож в області змушені були проводити новий тендер. А щоб витримати визначену законом тендерну процедуру, знадобився час.


Цими днями голова Рівненської обласної ради Микола Драганчук разом із депутатами облради Людмилою Мариніною, Степаном Бузяном та Миколою Кучеруком (на знімку справа наліво) побували в Озерцях Володимирецького району, аби на власні очі побачити, як у цьому селі будівельна фірма «Фіалка» з Рівненського району зводить нову школу. Три бригади працюють з ранку до пізнього вечора, задіяли три будівельні крани.

 

 

Але, як розповів представник генпідрядника Віталій Сусол, через незадовільний стан автодороги до села є труднощі з підвезенням матеріалів.


Дорога до віддаленого села Озерці, яке лише за десяток кілометрів від Маневицького району Волині, — у незадовільному стані. Тож місцеві мешканці виявили свою активність, зібравши кошти на її ремонт — уже й щебінь вивезли. А ось у спорудженні школи вони чомусь пасивні, хоча багато хто на будівельній справі знається — виїжджають на сезонні заробітки у світи (влаштуватись у рідному селі нема куди — воно давно віднесене до депресивних). Тому робітників завозять на об’єкт із інших районів Рівненщини.


— Школу в Озерцях зводять за кошти, що виділяються державою населеним пунктам, розміщеним у тридцятикілометровій зоні навколо Рівненської АЕС, як компенсація за таке сусідство, — розповідає голова Рівненської обласної ради Микола Драганчук. — На об’єкт уже надійшли транші 6 і 9 мільйонів гривень. Якщо належно фінансуватимуть, до нового року буде зведено всі три поверхи школи і, можливо, накрито її. Нині ж готовий перший поверх. Загалом на нову школу в Озерцях потрібно 36 мільйонів гривень. Ми з депутатами ініціюватимемо, щоб бюджетні кошти на такі важливі об’єкти виділялися на початку, а не наприкінці року. Лише так зможемо бути певними, що будівельники виконають свої зобов’язання.

Фото надане прес-службою Рівненської облради.