Увесь минулий парламентський тиждень Верховна Рада розглядала поправки до законопроекту про зміни до процесуальних кодексів. Про зміни, які пропонувалися, та про юридичні новації законопроекту ми поспілкувалися з народним депутатом від Опозиційного блоку, членом парламентського Комітету з питань правової політики та правосуддя, заслуженим юристом України, доктором юридичних наук Сергієм КІВАЛОВИМ (на знімку).

Ківалов: «У «серці» проектів нових процесуальних кодексів — реформа касації. Вищі господарський, адміністративний і з розгляду цивільних і кримінальних справ суди замінить як касаційна інстанція оновлений Верховний Суд України.
Утім, пропонована структура Верховного Суду — у вигляді Касаційного господарського, Касаційного адміністративного, Касаційного цивільного і Касаційного кримінального судів викликає певне «дежавю». У складі кожного з касаційних судів утворюватимуться колегії, палати і об'єднана палата.
За необхідності відступити від практики, сформованої на відповідному рівні, кожна з них зможе передавати справу «знизу вгору» аж до Великої палати, — що втілюватиме юрисдикційну єдність Верховного Суду. Остання також зможе ухвалювати зразкові рішення у типових адміністративних справах. Наскільки упорядковано ланки Верховного Суду це робитимуть — покаже практика.
У тексті законопроекту, що внесений до сесійної зали, враховано мою поправку про зупинення цивільних проваджень за участю військовослужбовців, що перебувають у зоні АТО, на час до їх повернення додому -- що допоможе запобігти спробам ошукати військових під час їх відсутності. Вдалося прибрати з проекту процесуальних кодексів і статтю про автоматичний арешт суддею коштів на банківських рахунках сторони, що програла судову справу. Цим усунуто небезпеку для зарплатних карток і депозитних рахунків громадян-боржників за оплату комунальних послуг, «про чию душу» готувалася ця інновація. Їх не зможуть тепер натисканням кнопки залишати без засобів до існування.
Не всі внесені мною і однодумцями поправки враховано. Чимало «нестиковок» лишаються.
Значно зростуть і ставки судового збору. За звернення з апеляційною скаргою доведеться викласти 150% суми судового збору, сплаченої позивачем за звернення з позовом (наразі — 110%), з касаційною — 200% від тієї ж суми (наразі — 120%). Приміром, у майнових спорах, що стосуються нерухомості, ставки судового збору за звернення з апеляційною, касаційною скаргою сягнуть 12 630 грн. і 16 840 грн., відповідно. Просто сплатити судовий збір — стане недостатньо. Якщо суддя-доповідач вважатиме, що суму сплаченого вами судового збору не зараховано до спеціального фонду Державного бюджету України — позов, скаргу чи заяву залишить без руху, до такого зарахування.
Можливості заощадити — будуть. Якщо подаси позов, апеляційну, касаційну скаргу чи заяву про забезпечення позову у електронній формі —отримаєш знижку 20%. Сплатити судовий збір можна буде банківською карткою через мережу Інтернет. Якщо вимоги апеляційної чи касаційної скарги стосуються лише частки суми позову — відсоток судового збору обраховуватиметься від цієї частки (замість повної суми, як сьогодні). Якщо до початку судового розгляду позову (апеляційної, касаційної скарги) сторони справи встигнуть укласти мирову угоду, — суд «вирішуватиме питання» про повернення державою позивачеві (апелянту, касатору) 50% сплаченого cудового збору. Запроваджується верхня межа судового збору за позовну заяву, що його сплачує юридична особа: 350 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (на сьогодні, це 589 400 грн.). Цією ж сумою обмежується і граничний розмір судових витрат, які суд може присудити на користь юридичної особи з громадянина-відповідача.
Зазнає уточнення порядок розстрочки і відстрочки сплати судового збору для соціально вразливих категорій громадян. Без додаткових умов на неї зможуть претендувати громадяни, які захищають у суді свої трудові, житлові, соціальні, сімейні права, домагаються компенсації за шкоду, спричинену здоров'ю, військовослужбовці, самотні батьки дітей інвалідів, дітей до 14 років і батьки таких дітей, чиї подружжя ухиляються від сплати аліментів, члени малозабезпечених чи багатодітних сімей, опікуни і піклувальники. Решта громадян муситиме довести, що сума судового збору дорівнює 5% і більше їх річного доходу у минулому календарному році».
Нагадаємо, всього до законопроекту №6232 було подано депутатами більш як чотири тисячі поправок. Станом на 22 вересня залишилося розглянути майже 900 поправок.

Лариса ТКАЧ.

Друкується в рахунок квоти фракції «Опозиційний блок».