Україна має самостійно займатися розвитком свого оборонного комплексу. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов на І Всеукраїнському форумі приватних підприємств оборонної промисловості.
«У нас немає іншого шляху, окрім як іти шляхом ремілітаризації нашої країни. Ми повинні розраховувати винятково на власні сили. Третій рік тривають розмови про поставки в Україну летальної зброї чи технологій, які забезпечать її нову якість. На жаль, ніяк не можемо наблизитися до цього питання», — констатував Секретар РНБО.
Він відзначив важливу роль приватних компаній, що працюють у сфері ОПК, у створенні та виробництві нових перспективних зразків військової техніки й озброєння.
Секретар РНБО вважає, що одним з важливих напрямів держполітики у сфері оборонно-промислового комплексу є кооперація державних і приватних підприємств. А вона «дасть нам нову якість, яка можлива лише завдяки інтеграції науки в оборонну промисловість».
Турчинов наголосив на необхідності вирішення на законодавчому рівні питання корпоратизації держпідприємств ОПК і входження в них виробництв із приватним капіталом — і вітчизняних, і закордонних.
Коментуючи підсумки засідання Військової ради, зібраної Президентом України щодо ситуації на складах боєприпасів, Турчинов повідомив: «Країні завдано найбільшого удару з початку війни — удар по нашій обороні, нашій обороноздатності... Це відповідальність — починаючи з начальника Генштабу по всій вертикалі тих, хто відповідає за оборону нашої країни... Ми продемонстрували, що нездатні захистити наші стратегічні арсенали. І доки в нас не будуть відповідати найвищі посадові особи, які не виконують якісно своїх функцій, ми постійно підраховуватимемо наші втрати і наші збитки».
За його словами, протягом найближчих десяти днів відбудеться засідання РНБО, «де буде зроблено відповідні висновки і затверджено відповідні програми» у зв’язку з пожежею на військових складах у Калинівці.