Сортування відходів на виході з помешкань і розподіл їх у різні контейнери планують запровадити на Тернопільщині. Адже відповідно до пункту «і» ст. 32 Закону України «Про відходи» з 1 січня 2018 року забороняється захоронення непереробленого (необробленого) побутового сміття. Про це поінформувала в. о. начальника управління ЖКГ та енергозбереження облдержадміністрації Софія Близнюк.
За її словами, станом на 1 вересня 2017 року роздільним збиранням твердих побутових відходів охоплено лише 47 населених пунктів області, що становить менше 5% від їх загальної кількості.
«Для мінімізації обсягів утворення відходів та максимально можливої їх утилізації передбачається впровадження технологій повної та часткової переробки деяких відходів, які утворюються на території області, зокрема, спорудження сміттєсортувальних ліній та сміттєпереробних підприємств. Тому наразі ми закликаємо голів об’єднаних територіальних громад звернути на це особливу увагу», — зазначила Софія Близнюк.
Вона наголосила, що позитивний досвід роздільного збирання та переробки ТПВ уже реалізується у Теребовлянському районі. Зокрема, на ТОВ «ЕкоБалансТер» впроваджено систему роздільного збирання та вивезення з населених пунктів твердих побутових відходів на паспортизоване сміттєзвалище.