У стінах Верховної Ради відкрилася фотовиставка «Відродження бібліотек сходу України». Головне її завдання — привернути увагу народних обранців та суспільства до проблем книгозбірень, особливо на Донбасі, які часто нагадують склади радянської макулатури, а не сучасні інформаційні центри. Відкриваючи експозицію, що розповідає про роботу книгозбірень у Донецькій і Луганській областях та їх читачів, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко сказала: «Необхідно провести декомунізацію бібліотек, їх реформу. В умовах війни важливо посилювати інформаційний фронт. Важливо, щоб сучасні книжки потрапляли в бібліотеки».

За статистикою, бібліотечні фонди країни на 80 відсотків складаються із книжок радянського періоду, яким тридцять і більше років. А на закупівлю нових, як підкреслила Ганна Гопко, держава витрачає приблизно два відсотки коштів від загального фінансування бібліотечної сфери, тож читачі практично не бачать на полицях книгозбірень ні літературних новинок, ні цікавих досліджень, які нині виходять у видавництвах. До того ж і друкуються вони малими тиражами. Ще одна проблема — низький рівень комп’ютеризації бібліотек. Із них менш як 30 відсотків мають доступ до Інтернету.
Народні депутати Ганна Гопко, Микола Княжицький, Вікторія Сюмар (на знімку) під час відкриття виставки передали до скарбнички Благодійного фонду «Бібліотечна країна» (голова наглядової ради Юрій Гусєв) низку цікавих книжок, котрі вже найближчими днями відправлять на схід. Бібліотеки Краматорська, Слов’янська, Покровська, Старобільська та інших міст отримають із цієї скарбнички дитячу літературу, книжки про Революцію Гідності. Народний депутат Ярослав Дубневич теж долучився до проекту. Він передав у дар книжки Сергія Лойка «Аеропорт» і «Рейс», твори Ліни Костенко і дитячого письменника Всеволода Нестайка, «Нескорені» — інтерв’ю Валентини Розуменко з пораненими бійцями АТО.
Саме такі книжки — «з історії України і Донбасу, ті, що висвітлюють актуальні теми сучасності, стратегічні речі», найбільш потрібні на сході, вважає Вікторія Сюмар.
«Що більше буде бібліотек, а в них розумних сучасних книжок, то народ швидше прозріє, — каже директор Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки Інна Риб’янцева. — А то інколи дуже і дуже важко вести дискусію з людьми, вихованими радянською пропагандою».
З окупованого Луганська директорка разом з іншими колегами змогла вивезти лише бібліотечну документацію, практично весь фонд залишився по той бік фронту. Нову бібліотеку почали створювати, як вона каже, «з нуля» у Старобільську. «Нам уже подарували п’ять тисяч книжок, до того ж таких, яких раніше у нас ніколи не було», — зазначає Інна Риб’янцева. Фонди книгозбірні постійно поповнюються — нові видання надходять від багатьох небайдужих людей, що відгукнулися на ініціативу Фонду «Бібліотечна країна» наповнити полиці бібліотек цікавою літературою.
«У нашої бібліотеки п’ять тисяч постійних читачів, — каже Інна Риб’янцева. — А щомісяця ми фіксуємо 200 тисяч відвідувань. Найактивніша, звичайно, — молодь. Цього року в нашій літературній вітальні п’ять разів побув Сергій Жадан із своїми творами. Запрошуємо на зустрічі з читачами місцевих поетів і письменників. Нещодавно були у нас і письменники з Польщі та Білорусі, та все-таки хотілося б, щоб частіше приїжджали наші літератори зі своїми новими книжками. Нам дуже потрібна сучасна українська книга, і не лише нам, а й іншим бібліотекам».

Світлана ЧОРНА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua