ТЕРНОПІЛЬ:

У Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі імені Тараса Григоровича Шевченка відбувся величний концерт, присвячений 145-й річниці від дня народження Соломії Крушельницької.


Артисти філармонії, викладачі та студенти Тернопільського музучилища виконали твори Гнатишина, Стеценка, Нижанківського, Массне, Пуччіні, Бізе, Скорика, Лисенка та інших композиторів. І, звичайно, українські народні пісні, які так любила легендарна співачка.

 


Звертаючись до краян, присутніх у залі, голова обласної ради Віктор Овчарук (на знімку) підкреслив: «Ім’я Соломії Крушельницької назавжди увійшло у скарбницю культурної спадщини не лише України, а й усього світу.

Нашій славетній землячці аплодувала публіка Європи та Америки. Вона підкорила сцени найіменитіших театрів світу. Співати на сцені з нею мали за честь найталановитіші оперні виконавці: Шаляпін, Карузо, Руффо... Свого часу наша Соломія врятувала від повного провалу оперу найпопулярнішого на той час композитора Пуччіні. Але попри це, Соломія Крушельницька залишалася  дочкою своєї землі — українкою. Якось на цьому вона наголосила російському царю, а ще на будь-якій сцені світу знаменита співачка на біс виконувала українські народні пісні. Ми пишаємося тим, що Тернопільщина дарує світу таких особистостей».


Заходи, присвячені 145-літтю Соломії Крушельницької, триватимуть упродовж усієї осені по всьому краю.


«Ми робимо усе, щоб підтримати наше Тернопільське обласне музичне училище імені Соломії Крушельницької. Наступного року святкуватимемо 60-річчя цього навчального закладу. Сесія обласної ради вирішила урочисто відзначити цю дату та доручити облдержадміністрації розробити відповідний план заходів і передбачити кошти в обласному бюджеті на їх виконання. Також прийняли рішення додатково спрямувати 1 млн. грн. на поліпшення матеріально-технічної бази Тернопільського обласного державного музичного училища ім. Соломії Крушельницької та 300 тис. гривень на поточний ремонт. Переконаний, що серед нинішніх і майбутніх студентів зріють таланти, котрі прославлятимуть нашу землю так само, як велика Соломія Крушельницька», — підсумував свій виступ Віктор Овчарук.

Фото надано автором.