ХЕРСОН:

На Херсонщині в розпалі «білі жнива» — збирання рису. Та врожай через примхи погоди не тішить. «Сезон для нас виявився суцільним випробуванням на міцність. Адже перший місяць літа виявився надто прохолодним. Через це вегетація рослин сповільнилася, а вже у липні—серпні вони не розвивалися через тривалу спеку, коли температура перевищувала сорок градусів. У вересні ж температура впала так стрімко, що частина посівів уже й не дозріє. Тож на наших плантаціях біля сіл Бехтери, Збур’ївка, селища Залізний Порт врожай заледве досягає чотирьох тонн з гектара, тоді як на окремих ділянках, розташованих вдаліше, беремо й по вісім тонн», — зазначає директор рисівницького господарства у Голопристанському районі області Станіслав Чуклов.


Цьогоріч у степах Таврії рис виплекали на площі вісім тисяч гектарів, але недобір врожаю прогнозують усюди. Зібрати в середньому по п’ять тонн «білого золота» з гектара — це вже за щастя, кажуть аграрії. Хоча від продажу вирощеного зиск буде більший — через недобір закупівельні ціни на рисову крупу в Україні не впали, а дещо навіть піднялися — з 16 до 17 гривень за кілограм. Це дасть змогу повністю окупити витрати й підготувати чеки до нової посівної наступної осені.


А щодо недобору, то від нього постраждали не тільки рисоводи. Та ж літня посуха знищила майже половину баштанних культур, і виник їх відчутний дефіцит на ринку: навіть у розпал дозрівання кавунів закупівельні ціни на солодку ягоду не падали нижче, ніж 1,8—2 гривні за кілограм. А на ринках у Херсоні за миршавенькі смугастики вагою в один-два кілограми продавці і поготів просили не менше чотирьох гривень за кілограм.