Громадська організація «Інститут масової інформації» (ІМІ) представила результати дослідження «Рада дружня до медіа: оцінка стану дотримання Закону України «Про інформацію» у регламентах місцевих рад». Воно було реалізоване у рамках проекту «Блогери України проти корупції» за підтримки Freedom House.

Як повідомили в ГО, за результатами моніторингу за дев’ять місяців 2017 року зафіксовано 31 випадок порушення прав журналістів на доступ до інформації. Для порівняння: за аналогічний період 2016 року було 22 такі випадки. Дослідження засвідчило, що із 47 місцевих рад понад третина порушує вимоги чинного законодавства щодо забезпечення прав журналістів.
Тернопільська обласна рада визнана такою, що є гідною звання «Рада дружня до медіа». Як зазначила виконавчий директор «Інституту масової інформації» Оксана Романюк, регламентом облради не встановлено обмежень доступу громадян до відвідування пленарних засідань сесій, а також не передбачено процедури акредитації журналістів і представників ЗМІ. Вона побажала органу місцевого самоврядування Тернопільщини й надалі бути відкритим та сприяти журналістам у їхній роботі.
Коментуючи цю подію, голова облради Віктор Овчарук зазначив, що отримання відзнаки «Інституту масової інформації» «Рада дружня до медіа» є визнанням відкритості депутатського корпусу та визнанням успішної роботи апарату облради, який працює в межах законодавства та сприяє діяльності журналістів регіону.
«Ми завжди прагнемо працювати відкрито та прозоро. На сайті обласної ради оперативно розміщується інформація про усі події, пов’язані з облрадою, нашими комунальними установами, документами, фінансовими звітами комунальних установ, здійснюється публічне звітування. Ми ведемо онлайн-трансляції сесій, конкурсних комісій... Часто розповідаємо про життя об’єднаних територіальних громад, районів, області загалом.
Водночас відзнака «Інституту масової інформації» — не перша наша нагорода в царині свободи слова. Нещодавно ми посіли перше місце серед обласних рад у рейтингу інформаційної відкритості. Це результати моніторингу забезпечення доступу до публічної інформації органами місцевої влади, проведеного центром «Ейдос» і Центром демократії та верховенства права у рамках платформи «Омбудсмен+». Рейтинг оголошено 29 вересня на конференції «День права знати: забезпечення доступу до публічної інформації».
А минулоріч Тернопільська облрада перемогла в номінації «Найпрогресивніша обласна рада» та була нагороджена коаліцією «Прозорі Ради» за впровадження у свою роботу кращих практик прозорості, відкритості та підзвітності органів місцевого самоврядування в Україні.
Ми висловлюємо «Інституту масової інформації» подяку за високу оцінку нашої діяльності. Це ще раз переконує нас, що ми рухаємось у правильному напрямку. Розуміємо, що лише впроваджуючи партнерські відносини зі ЗМІ та громадськими організаціями як елементами громадянського суспільства, зможемо спільно досягнути європейських стандартів», — сказав Віктор Овчарук.

Фото ГО «Інститут масової інформації».