Коли Вітчизна в небезпеці, то цінується кожен крок патріота. І, мабуть, не настільки важливо, де конкретний громадянин допомагає захищати Україну. Її треба боронити скрізь – і на фронтовому сході, і на мирному заході. Допомагати воїну, котрий в окопі на передовому рубежі, і тому, хто повернувся нещодавно звідти – з горнила справжньої війни. Допомога потрібна кожному з них.

 

Олексій Кіндрат (на лацкані —  відзнака Генштабу).

Фото надане автором.

Такої думки знані та авторитетні на Закарпатті люди, котрі не хизуються своїми вчинками, а роблять ту жертовну роботу — тихо й щодня.


Аби мати більше можливостей, спочатку створили обласний осередок, а потім увійшли до Всеукраїнського об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО. Очолив обласну структуру колишній кадровий офіцер Анатолій Івлєв. Його добрим порадником й помічником став насамперед Олексій Кіндрат — голова правління Закарпатського регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців, якого за ділові й людські якості, а також особистий вклад у розпочату справу обрали членом правління вищеназваного всеукраїнського об’єднання патріотів. Олексій Олексійович як умілий підприємець справді вніс свою вагому лепту і в роботу обласної структури, і в допомогу військовим. За це його влітку в Вінниці, де відбувся ІІ з’їзд Всеукраїнського об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО,  від імені начальника Генерального штабу ЗСУ нагородили почесним нагрудним знаком «За заслуги перед Збройними Силами України» — за визначний вклад в зміцнення боєздатності армії, активну роботу в регіоні й меценатство.


Нині найголовніше – вистояти. Як перед зовнішнім ворогом, так і перед внутрішніми проблемами. Адже треба досконало володіти не лише вогнепальною зброєю, а й ідеологічною, зокрема в протистоянні руйнівній та підступній антиукраїнській пропаганді і ворожим діям усередині країни.


На вінницькому форумі звітували про величезний об’єм роботи щодо реабілітації та соціалізації тих, хто повернувся з фронту, про допомогу у вирішення земельних і побутових питань, проблем постачання в підрозділи на передовій всього необхідного.


Закарпаття на з’їзді представляв також, окрім згаданих Анатолія Івлєва та Олексія Кіндрата і колишній командир бригади, учасник війни в Афганістані, потім заступник ужгородського міського голови, а нині – військовий комісар Одеської області Юрій Беляков.


Відомо, що закарпатський обласний осередок патріотів лише останнім часом зробив чимало. Що конкретно?


— Якщо дуже стисло, — розпочинає Олексій Кіндрат, — то закцентую на головному: домоглися фінансування з обласної казни – це вкрай потрібно для поточної роботи; вирішили питання зайнятості учасників АТО; оздоровили їхніх дітей у літніх таборах; домоглися від влади міста й області справедливого виділення земельних ділянок учасникам війни на сході; провели у амфітеатрі благодійні концерти, кошти від яких надали вдовам і учасникам АТО; практично вирішено, що з обласного бюджету через відповідний фонд буде виділено мільйон гривень учасникам АТО на ремонт і утеплення будинків та квартир і придбання житла тим військовикам, котрі повернулися з передової; періодично члени правління обласного осередку виїжджають на схід для виконання волонтерських та інших місій – адже там ніч-день несуть службу наші земляки...


Також, за словами О. Кіндрата, доручено членам обласного правління вишукати місце в Ужгородському районі під забудову багатоповерхового житла для родин тих учасників АТО, котрі героїчно загинули на сході України.


– Війна на сході поставила кожного з нас, у тому числі підприємців, промисловців, бізнесменів і політиків, перед вибором: бути байдужим і таким чином підігравати ворогам України, чи брати активну участь в обороні — як на фронті, так і в тилу. Там, де від тебе найбільше користі. Я свій вибір зробив, і радий, що таких людей у державі не лише багато, а дуже багато. І число це збільшується, — завершує розмову О. Кіндрат. — Разом ми неодмінно вистоїмо і переможемо!..

Закарпатська область.