Ніхто ніколи жодного сучасного засобу радіоелектронної боротьби й управління озброєнням Україні не надасть і не продасть. Про це сказав директор ТОВ «Радіонікс» Станіслав Зав'ялов, відповідаючи на запитання про можливість отримання Україною систем РЕБ як військову допомогу.
Станіслав Зав'ялов переконаний: за бажання українські виробники можуть забезпечити ЗСУ сучасними системами РЕБ. Але це неможливо зробити за три копійки. «Сектор, яким займаємося ми — головки самонаведення, системи управління та системи РЕБ, — це те, на що можуть сподіватися ЗСУ. Конкурентів у нас немає в Україні. Тому що розробити такий виріб і поставити його на озброєння коштує кілька десятків мільйонів доларів. На жаль, держава в такі розробки кошти не вкладає», — резюмує директор ТОВ «Радіонікс».
Відношення між державними структурами й приватними підприємствами, що працюють на «оборонку», треба максимально спростити. Головне — не заважати! Таку думку в інтерв'ю «Голосу України» висловив технічний директор приватного підприємства «171 Чернігівський ремонтний завод» Дмитро Колісник.
За його словами, завод цього року в рамках держоборонзамовлення Міноборони повністю зробив усю аеродромну наземну техніку. З інженерної техніки для ЗСУ виготовив важкі механізовані мости (три комплекти) і розпочав освоєння понтонно-мостового парку.
«Зараз ми вже готові приступити до виконання замовлення МОУ на наступний рік. Але через бюрократію не можемо цього зробити, — розповідає співрозмовник. — Хоча завод є монополістом з ремонту ТММ і понтонно-мостового парку та має відповідні сертифікати, навіть без проходження тендерних процедур процес одержання передоплати триває 4—6 місяців».
За словами технічного директора, через це підприємство розпочало ремонт виробів у рамках ДОЗ тільки наприкінці травня, а зараз працює у дві зміни, щоб встигнути в строк…
Необхідно створити робочу групу під контролем президента, яка зайнялася б аналізом законодавства і виробленням системного підходу до змін в оборонно-промисловому секторі. Так уважає директор компанії «НВП «Атлон Авіа» Артем В’юнник.
«Група повинна складатися із представників профільних відомств — Міністерства оборони, Міністерства економічного розвитку й інших — а також представників оборонно-промислового комплексу як державного його сектору в особі «Укроборонпрому», так і приватного: «Ліги оборонних підприємств України», і «Асоціації виробників озброєння й військової техніки України». Для того щоб нові правила на ринку були справді ефективні, вони повинні створюватися представниками галузі, безпосередньо знайомими з реаліями українського ОПК. А народні депутати в остаточному підсумку повинні виступити суб'єктом законодавчої ініціативи, який внесе ці розробки на голосування», — вважає директор «НВП «Атлон Авіа».