Випадків рейдерських захоплень землі на Луганщині не виявлено. Це констатували учасники виїзного засідання оперативного штабу з протидії рейдерству та забезпечення прав і свобод власників та користувачів земель. В той же час, у зв’язку із проведенням бойових дій гостро стоїть питання щодо відсутності механізму фінансової компенсації збитків власникам земельних ділянок, які були вилучені для будівництва фортифікаційних споруд. На території області під фортифікаційними спорудами за попередніми розрахунками зайняті ділянки орієнтовною площею 773,1 га, з них: 647,4 га – землі приватної власності та 125,7 га – державної.

 

Члени оперативного штабу вважають за необхідне від імені аграріїв Луганської та Донецької областей звернутись до Кабінету Міністрів з пропозицією впровадити механізм викупу державою земельних ділянок з подальшим відшкодуванням їх власникам. Крім того, для повноцінного визначення земельних ділянок, зайнятих фортифікаційними спорудами, необхідно проведення проектно-вишукувальних робіт, виконання яких можливо на замовлення балансоутримувача споруди при погоджені з Міністерство оборони України.

 

Крім того, під час засідання жваво обговорювали долю лісосмуг у рамках запланованої земельної реформи. Це питання гостро стоїть для аграріїв усієї країни, адже у межах чинного законодавства ці види зелених насаджень залишаються поза межами компетенції профільних відомств.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України