У Луцьку завершилася XXIV Міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація», присвячена 350-річчю від дня народження відомого іконописця Йова Кондзелевича. Протягом 19—20 жовтня, окрім пленарних засідань, які проводилися у Волинському краєзнавчому музеї та Музеї волинської ікони, учасники мали змогу побачити оригінали ікон, намальованих всесвітньо відомим маляром, оглянути царські врата та дияконські двері роботи Йова Кондзелевича, відреставровані у майстерні Волинського краєзнавчого музею.

На знімку: ліворуч робота Йова Кондзелевича «Спас нерукотворний», праворуч — Ель Греко «Нерукотворний лик Христа».

Цікавим і дещо несподіваним стало знайомство з мистецьким проектом «Йов Кондзелевич. Велич і слава, європейський контекст. До 350-річчя від дня народження митця». Презентували його завідувач Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України Тарас Откович та народний художник України Мирослав Откович. Автори представили роботи митця на тлі творчості великих майстрів Ренесансу. Доповідачі, проводячи паралелі, продемонстрували велич постаті скромного монаха-іконописця, який більшу частину свого життя провів у монастирях Волині, створивши шедеври світового рівня.
Захопливими для учасників конференції стали екскурсії в музей історії Луцького братства, членом якого був Йов Кондзелевич, у колишню монастирську Свято-Михайлівську церкву села Білостік, де відомий іконописець був ченцем.

Фото автора.

Волинська область.