На Рівненщині дві задавнені проблеми: незаконний видобуток бурштину і лісокрадство. Щоправда, перша породила ще й пошкодження лісних масивів, бо після бурштинокопачів залишаються ритвини і «місячні» пейзажі. Як повідомили у прокуратурі Рівненської області, у провадженні територіальних органів поліції перебуває понад двісті кримінальних справ, розпочатих за фактами незаконної вирубки лісу на Рівненщині. Накладено арешт на транспортні засоби, вилучено більш як тисячу кубометрів деревини, фінансово-господарську документацію.

Наскільки успішно викривають лісокрадство та порушення у лісовій галузі області, розповідає державний обвинувач — прокурор відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих прокуратури Рівненської області Віктор Микулін (на знімку):

 


— Прокуратура викривала кримінально карані діяння, коли службовці органів влади, лісової сфери торгували лісом та лісовими землями. Так, у серпні викрили головного спеціаліста Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства під час отримання 300 доларів США неправомірної вигоди. Їх службовець одержав від громадянина за сприяння в укладенні довгострокового договору оренди лісової ділянки у Володимирецькому районі та підготовку необхідної документації. За корупційний злочин службовця притягнуто до відповідальності за ч. 1 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди). Згідно з вироком Рівненського міського суду його визнано винним у скоєнні кримінального правопорушення та призначено покарання у вигляді 25,5 тисячі гривень штрафу з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах строком на два роки.


Також прокуратура реагувала представницькими заходами на незаконні дії посадових осіб лісгоспів Рівненщини щодо видачі лісорубних квитків. Зокрема, встановлено, що, порушуючи вимоги лісового законодавства, відповідальні особи Дубровицького держспецлісгоспу та Державного підприємства «Соснівське лісове господарство» видали лісорубні квитки на здійснення рубок, що не були передбачені у матеріалах лісовпорядкування. За цими лісорубними квитками зрубано 560 дерев різних порід на лісових ділянках загальною площею 5,8 гектара, чим завдано значної шкоди довкіллю. З метою захисту державних інтересів прокуратурою Рівненської області внесено до суду позовні заяви про визнання незаконними дій посадових осіб лісових господарств щодо видачі лісорубних квитків. Рівненським окружним адміністративним судом позовні вимоги прокуратури визнано обґрунтованими та їх задоволено. Також за результатами виявлених порушень прокуратура ініціювала внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про скоєння кримінального правопорушення за фактом незаконної рубки лісу. Досудове розслідування доручено здійснювати поліції.

Рівне.