Нині на одного українця припадає майже сто кілограмів забруднюючих речовин. А викиди в атмосферу вкрай негативно впливають і на людину, і на довкілля. Про це йшлося на засіданні круглого столу, яке організував Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.


До того ж через агресію Росії перед Україною постали нові виклики, пов’язані з руйнуванням потенційно небезпечних промислових об’єктів та затопленням шахт. «Нині вкрай актуально впровадити Україні Протокол про реєстр викидів та перенесення забруднювачів і використання екологічного податку. Один із важливих економічних інструментів екологічної політики «забруднювач платить», — зазначив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики Олег Недава. Образно кажучи, на кожну трубу, через яку випаровуються викиди, буде поставлено лічильник. Після чого підприємство відшкодовуватиме завдану шкоду, сплачуючи екологічний податок. Однак на деяких підприємствах ще є старі технології, і на їхню заміну потрібні час і гроші.


На переконання народного депутата, вирішувати проблеми треба спільно — шляхом «озеленення бізнесу» і чіткою системою моніторингу атмосферного повітря спільно з місцевими органами влади. Заступник голови комітету вже звернувся до голів ОДА з проханням надати свої пропозиції щодо вдосконалення бюджетних механізмів використання «екологічних» коштів.


«Реєстри викидів і перенесення забруднювачів загалом створюють потужний механізм для підвищення підзвітності корпорацій, скорочення забруднення і сприяння збалансованому і сталому розвитку громади», — упевнений парламентарій. Водночас, за його словами, документ сприятиме підвищенню авторитету України у світі, виконанню міжнародних природоохоронних проектів і розвитку добросусідських відносин з державами—членами Європейського Союзу.

Цифри і факти

Отруєні вода й повітря повільно вбивають жителів Маріуполя. У структурі смертності на першому місці стоїть рак легенів — 19 відсотків. Лідирує Маріуполь і за кількістю дитячих захворювань, майже кожна дитина страждає на захворювання органів дихання.