Її чоловіка Адама Осмаєва госпіталізовано з вогнепальними пораненнями

У колажі використано фото розстріляного автомобіля Аміни Окуєвої, яке було опубліковано на сайті Цензор.НЕТ з посиланням на сторінку воїна АТО Ротана Кримського у Фейсбуці.

Трагедія сталася ввечері 30 жовтня на залізничному переїзді біля селища Глеваха Київської області. Як повідомили в прес-службі МВС, автомобіль Окуєвої невідомі особи обстріляли з кущів. Від отриманих поранень вона загинула на місці, її чоловік Адам Осмаєв дістав поранення, але вижив.
«На території столичної області та в сусідніх регіонах було відразу запроваджено оперативний план «Сирена», тривають заходи з розшуку і затримання озброєних злочинців. Обставини події встановлюються. За цим фактом слідчими відкрито кримінальне провадження за п. 11 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, вчинене на замовлення) Кримінального кодексу України», — поінформували в прес-службі силового відомства.
Очільник Нацполіції Сергій Князєв повідомив учора, що постраждалим займаються лікарі, його життю ніщо не загрожує. За його словами, особи злочинців поки що не встановлено.
Своєю чергою у прокуратурі повідомили про те, що нападники випустили кілька куль. «Є певні орієнтування. На жаль, не можу озвучити. Можу сказати, що це була не одна куля», — заявив учора ЗМІ прокурор Київської області Дмитро Чибісов.
За його словами, нині триває огляд місця події та пошук засобів фіксації. «Зараз є важливі обставини, які зафіксовані, сподіваємося, надалі будуть встановлюватися. Здійснюється перехоплення осіб, є деякі міркування, але це ще не все, що відпрацьовується», — заявив він.
Сам Адам Осмаєв впевнений, що вбивство його дружини є продовженням замаху, яке було скоєно у червні 2017 року. Крім того, він вважає, що напад пов’язаний із замахом на Ігоря Мосійчука і його могли вчинити з боку Росії.
Зазначимо, що Аміна Окуєва — активна учасниця Революції Гідності. Вона вступила до Самооборони Майдану, де була лікарем в афганській сотні. Після початку бойових дій на Донбасі вона вирушила туди у складі батальйону «Київ-2», пізніше служила у батальйоні «Золоті ворота».

 

ДУМКИ З ПРИВОДУ

Ірина Геращенко, Перший заступник Голови Верховної Ради:
— Шокуюча звістка про вбивство Аміни Окуєвої наздогнала у Лондоні, на заході «Жінки. Мир. Безпека», організованому Спеціальним представником ОБСЄ з гендерних питань пані Мелані Вервір і Джорджтаунським університетом. Я мала там виступ і саме розповідала присутнім про ту страшну ціну, яку платять українські жінки за відновлення миру. Про родини заручників, чиї дружини і матері відчайдушно борються за своїх близьких, про українських жінок-волонтерів і військових, які підписали контракт і воюють за Україну, про вдів і матерів, що втратили на війні своїх чоловіків і синів, про загиблих і поранених українських жінок. А потім відкрила Ipad... Чесно, вбивство Аміни просто прибило і вибило з рівноваги.
Востаннє ми переписувалися місяць тому — пані Аміна готувала свій фотопроект і пропонувала взяти в ньому участь. Я попросила її зрозуміти мою відмову, тому що психологічно не могла і не мала права грати добру фею в цьому проекті, бо жодного чародійства в питанні заручників уже рік як немає, бо звільнення заблоковано. Ми домовилися обов’язково зустрітися і подумати про активізацію наших зусиль у боротьбі з окупантом.
Мета ворога — залякати і розправитися, примусити жити у вічному страху — очевидна. Безкарність і безчинство, легкість, з якою ворог розстрілює українців в українській столиці, викликають лють.
Маємо зупинити ці безчинства. Питання професійності спецслужб, силових структур, поліції виходить на перше місце і дорівнює питанню національної безпеки. Треба зробити все можливе для посилення спецслужб і, передусім, профілактики терактів і злочинів, для посилення силових структур професіоналами. І в цих питаннях ми потребуємо серйозної допомоги західних партнерів, їхньої серйозної підтримки та уваги до цих проблем, не менших, аніж у питаннях боротьби з корупцією.

Антон Геращенко, народний депутат України («Народний фронт»):
— Основних версій дві: перша — це дії російських спецслужб, убивство з метою дестабілізації громадсько-політичної ситуації, створення атмосфери терору і жаху в Україні, а друга — це дії осіб, які перебувають на території Чеченської республіки, це помста Адаму за те, що він пішов проти Кадирова.
Судячи з усього, терористів було двоє: один чекав на повороті з одеської траси і давав сигнал другому, який засів у кущах зі зброєю. Очевидно, що біда прийшла з території РФ. У червні цього року з Росії приїхав кілер, який намагався застрелити Адама та Аміну, однак його затримали і самого поранили. Ті, хто прислав кілера у червні, зробили це й зараз. Упевнений, що ми знайдемо цих покидьків і вони теж все життя сидітимуть у в’язниці.

Ігор Мосійчук, народний депутат України (фракція Радикальної партії):
— Ніч майже не спав. Душевний біль і турбота про рідних та близьких не давали заснути. Останні відвідувачі поїхали з клініки близько 1.30 ночі. Це були друзі, які заїхали до мене порадитися, повертаючись з Глевахи, де невідомі вбили Аміну Окуєву.
Сьогодні чекаю важливої звістки. Є всі шанси до кінця дня відпрацювати одну з основних версій замаху на моє життя, а отже, підібратися й до вбивць Аміни, адже я, як і Адам Осмаєв, вважаю, що виконавці цих страшних злочинів одні й ті самі. Я ж додам, що ця група вчинила ще низку вбивств, зокрема підірвала Тимура Махаурі.

Андрій Антонищак, народний депутат України (Блок Петра Порошенка):
— Я однозначно переконаний, що це замовлення російських спецслужб. А хто його виконав — це вже питання розслідування.
Коли ж кажуть, що, мовляв, Аміна та Адам відмовилися від охорони, то що дасть ця охорона? Абсолютно нічого, бо якщо є замовлення, якщо захочуть убити, то майже на 90 відсотків зможуть дістати. Он у Ігоря Мосійчука був охоронець...
Однак у мене дуже серйозні підстави для критики українських спецслужб. Їм потрібно перестати займатися прослуховуванням політиків та громадських діячів, наїздами на бізнес та якимись провокаціями, а взятися за свою безпосередню роботу. У нас іде війна, і я не розумію, де агентурна мережа, де якісь запобіжні заходи? У нас чи не щомісця вбивають якогось знайомого, вбивають українських патріотів, і таке враження, що цим терором намагаються залякати країну та патріотів. Ми повинні зробити якийсь хід у відповідь. Можливо, це непопулярно звучить, але чому не перенести цю війну на їхню територію?