Відучора у соціальних мережах поширюється інформація щодо зараження гепатитом А мешканців Рівного через водопровідну мережу. Ці повідомлення не відповідають дійсності, каже директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш. Він запевняє, що питна вода у Рівному відповідає нормам, а чутки про зараження людей через водопровідну мережу вважає «панічно» неправдивими. Саме тому він звернувся до СБУ для вжиття заходів реагування на недостовірну інформацію.


«Уся вода, яка подається в мережу централізованого водопостачання, підлягає знезараженню гіпохлоритом натрію марки А відповідно до регламенту, погодженого в Держсанепідемслужбі. Для цього працюють автоматичні дозуючі станції та резервуари чистої води, які цілодобово охороняються, що унеможливлює проникнення сторонніх осіб на територію», — розповів Андрій Карауш.


За його словами, щоденно проводиться контроль якості питної води лабораторією водоканалу (15—20 проб) та контрольний забір проб лабораторним центром МОЗ. Крім того, відбір води здійснюється за заявами та скаргами мешканців. Усі працівники водоканалу підлягають обов’язковому щорічному медогляду, який пройшли в серпні-вересні 2017 року.


Як повідомила головний епідеміолог Рівненської області Людмила Яценя, нині у Рівному зафіксовано 16 випадків захворювання на гепатит А — 4 дітей та 12 дорослих. Люди почали звертатися до лікаря з 17 жовтня. Перебіг захворювання у рівнян легкий та середньої важкості. Нині вони перебувають в інфекційному відділенні міської лікарні. Частина хворих — родичі, які контактували між собою. За даними обласного лабораторного центру, у них встановлено контактно-побутовий шлях передачі, проте воду як джерело зараження виключено.


Крім того, Людмила Яценя зазначила, що цьогоріч за дев’ять місяців зафіксовано 39 випадків зараження гепатитом А, тоді як торік з таким діагнозом було зареєстровано 69 осіб.