«Голос України» у статті «На хуторах Озерецької сільради користуються електрикою по... черзі» (№ 176 за 23 вересня ц. р.) писав про неякісне електропостачання населених пунктів Озерецької сільради (а до неї входять села Озерці та Городок, хутори Дуб’є, Засторовень, Вельхів, Гірник, Глинище, Цитимле, Красна Вісь). У цій поліській глибинці, до якої погана дорога, люди на хуторах через низьку напругу (вона коливається від 130 до 180 вольт) домовлялися по черзі користуватися у побуті електроприладами. А у спеку, коли потрібно було зберігати харчі, холодильники не могли увімкнути через надто низьку напругу в мережі. Тоді озерецький сільський голова Олександр Федорук розповідав, що не було стабільності з електроенергією і у двох селах, не кажучи вже про хутори. Крім того, писали у статті і про аварійність ліній електропередач до деяких населених пунктів цієї сільради, про прогнилі аварійні дерев’яні електроопори.

 

 

Після публікації оперативно надійшла відповідь від ПрАТ «Рівнеобленерго», в якій енергетики обіцяли привести до ладу лінії електропередач у ІV кварталі. Минув місяць, і знову з «Рівнеобленерго» надійшов лист до редакції.


«Працівники «Рівнеобленерго» забезпечили якісне електропостачання мешканцям віддаленого хутора Вельхів Володимирецького району (Озерецька сільська рада), куди постачаємо електроенергію дванадцяти споживачам.

Хутір розташований у важкодоступній та подекуди непрохідній лісовій місцевості. Особливості розташування, бездоріжжя заважали доїзду спецтехніки для заміни тут електроопор. Попри це реконструкція була здійснена, як і було заплановано, — у IV кварталі цього року. Замінили 86 опор і трансформаторну підстанцію», — йдеться у листі, до якого додали знімки нових електроопор.


Чи ж задоволені мешканці хутора Вельхів тим, як нині подають до них електроенергію, поцікавились у озерецького сільського голови Олександра Федорука.


— Справді, енергетики замінили опори і трансформаторну підстанцію на хуторі Вельхів. Минулої п’ятниці подали електроенергію і до осель. Сподіватимемось, що відтепер електропостачання буде якісним, належної напруги.

Однак існує подібна проблема і з електропостачанням на хутір Засторовень і ми про це поінформували обласну владу, — розповідає Олександр Степанович. — Є проблеми з лінією електромереж і до чотирьох будинків на хуторі Красна Вісь.


А далі у листі ПрАТ «Рівнеобленерго» пише таке:


«Володимирецький район нині є лідером серед районів Рівненської області за кількістю вкладених коштів у розвиток та реконструкцію електромереж. Лише за 2017 рік на ці потреби інвестпрограмою «Рівнеобленерго» було передбачено та вкладено близько 20 мільйонів гривень.


Лише протягом жовтня працівники «Рівнеобленерго» у Володимирецькому районі, окрім Вельхова, здійснили реконструкцію у селі Залядино. Тут реконструювали 3,6 км повітряних ліній 0,4 кВ, понад півкілометра ПЛ-10 кВ, також тут встановлено розвантажувальну КТП-10/0,4кВ-100кВА. Роботи з реконструкції 2,7 км повітряних ліній розпочаті також у селі Любахи.


Плануємо модернізувати електромережі і в подальшому. Так, наші фахівці минулого тижня виїжджали до сіл Довговоля та Озеро Володимирецького району. Розробляємо графіки включення цих населених пунктів до інвестиційних програм наступних двох років».


До речі, публікація «На хуторах Озерецької сільради користуються електрикою по... черзі» викликала резонанс і в мешканців Більськовольської та Собіщицької сільрад цього ж Володимирецького району, які мають аналогічну проблему з електропостачанням. Це лягло в основу публікації «На низьку напругу в мережі скаржаться мешканці й інших сіл Володимирецького району» (№№ 178-179 за 27 вересня ц. р.). Однак на неї поки що ПрАТ «Рівнеобленерго» не відреагувало.


Дивно, що у селах Володимирецького району, які у близькому сусідстві (а деякі й у 30-кілометровій зоні) з Рівненською АЕС, є проблеми з надійним і якісним електропостачанням. Тож, за словами голови Рівненської обласної ради Миколи Драганчука, який у курсі цієї проблеми з перших вуст — від мешканців, депутати облради схиляються до думки, щоб питання надійності електропостачання у населені пункти Рівненщини розглянути на найближчій сесії обласної ради 1 грудня.