На колегії Рівненської ОДА назвали, які міста і райони найкраще готові до зими, а також рейтинг їх господарювання.


На Рівненщині — стовідсоткова готовність до опалювального сезону.


Таким похвалитись можуть далеко не всі регіони в Україні. Про усе, що зроблено в області для підготовки до осінньо-зимового періоду, під час колегії розповів заступник голови Рівненської ОДА Віталій Ундір.


«Ми завчасно розпочали опалювальний сезон, ще 6 жовтня. Всі 806 котелень та 80 центральних теплових пунктів готові, підготовлено 426 кілометрів та замінено 7 кілометрів теплових мереж. Так, найкраще попрацювали у Рівному, Костопільському та Здолбунівському районах, де запущено нові котельні, а загалом десять по області», — зазначив В. Ундір.


Не менш важливою є тема оснащення будинків лічильниками. Ними на сьогодні на Рівненщині обладнано 990 житлових будинків, а це понад 84 відсотки. Абсолютні лідери у цьому Березнівський, Рівненський райони і місто Рівне. Разом з тим, необхідно встановити ще 138 приладів обліку у Вараші, 23 — у Здолбунові та 9 — у Дубно.


Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко порадив керівникам міст-аутсайдерів перейняти досвід обласного центру, де майже всі будинки з обліком тепла.


На колегії Рівненської ОДА назвали райони, які мають найкращі показники у роботі та в економіці. Заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко серед лідерів за підсумками дев’яти місяців назвав Сарненський, Березнівський та Рівненський райони. У кінці списку за економічними та іншими показниками опинились відповідно Зарічненський і Володимирецький райони, міста Дубно і Вараш.


Cтавкa на ягоди та фрукти


Збільшення посівної площі, розвиток тваринництва, ягідництва та садівництва — такі основні тенденції в аграрному секторі Рівненщини. Про це розповів заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко на підсумковій колегії Рівненської ОДА.


Під урожай цього року аграрії відвели 563 тисячі гектарів, що на 19 тисяч більше, ніж торік.


«Нам вдалося переламати багаторічну тенденцію, коли поля довго не оброблялися. Нині невикористаними залишаються майже 40 тисяч гектарів, розташовані в основному у зоні Полісся. Якщо порівняти, то чотири роки тому не використовувалось майже 80 тисяч гектарів ріллі», — розповів Ігор Тимошенко.


Стабільно розвивається тваринницька галузь. Так, з початку року збільшилося виробництво м’яса, молока та яєць. На думку посадовця, таких результатів вдалося досягти завдяки залученню у розвиток тваринництва державних коштів: «Торік сільгоспвиробники використали 9,4 мільйона гривень на розвиток галузі. Крім того, аграрії отримали майже 8 мільйонів гривень для компенсації відсотків за залученими кредитами».


Водночас на Рівненщині набирає темпів розвиток ягідництва та садівництва. На сьогодні дрібні товаровиробники активно садять ягідники, малину, смородину у Гощанському, Здолбунівському, Острозькому та Рівненському районах. Гарним прикладом сприяння розвитку ягідництва є Острозький район, де діє відповідна районна програма та виділено 50 тисяч гривень для часткової компенсації посадки ягідників.


Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко наголосив, що важливе завдання керівників районів та міст — максимальне сприяння місцевим виробникам, залучення інвестора для розвитку аграрного сектору, ефективне використання сільгоспугідь.


Загалом за січень-вересень цього року обсяги сільськогосподарського виробництва збільшилися на 3,5 відсотка. Це значно вище за середній показник по Україні. Найвищі темпи зростання в аграрних підприємствах поліських районів — Костопільського, Березнівського, Сарненського.