У Тернополі відкрили оперативно-диспетчерську службу Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Участь в урочистостях з цієї нагоди взяла в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

 

На знімку:

 

Уляна Супрун
знайомиться з роботою
оперативно-диспетчерської системи.
Крайній прав
оруч --
Віктор Овчарук,
за ним Степан Барна.

 

Ця подія -- фактично старт нової диспетчерської системи швидкої допомоги, покликаної якісніше та оперативніше реагувати на виклики пацієнтів. Адже від першого виклику на номер "103" залежить дуже багато. На цьому наголосила Уляна Супрун.

 

-- Хочу подякувати Тернопільській області за те, що наважилася створити зовсім нову і, головне, українську систему. Вона -- найкраща з усіх тих, які нині є в країні, бо може переключитися на єдину систему взаємодії екстрених оперативних служб "112", щоб і пожежники, і поліцейські, і бригади екстреної медичної допомоги могли співпрацювати між собою. Безперечно, система у Тернополі розроблена на досить високому рівні, а тому дуже швидко розповсюдиться по всій Україні і, відтак, ми матимемо одну національну систему. Один лише приклад: пацієнти, які живуть на межі різних областей, зможуть отримати допомогу від бригади, що перебуває найближче до них, навіть якщо вона з іншої області, -- сказала в. о. міністра охорони здоров'я. -- Оперативно-диспетчерська служба, відкрита у Тернополі, може працювати так, бо здатна підключатися до систем інших областей. Тоді диспетчер бачитиме картину по всій Україні й швидко зорієнтується, де перебуває бригада, найближча до пацієнта. Водночас дуже важливо, щоб ми розташували всі бригади так, щоб вони могли приїхати на виклик за 8--10 хвилин. Я переконана: Тернопільська область стане для нас прикладом і центром нової організації екстреної медичної допомоги.

 

Очільниця міністерства також висловила припущення про те, що Тернопіль може стати центром підготовки професіоналів, які працюють в екстреній медичній допомозі. Це означає, що тут навчатимуть не тільки фельдшерів, парамедиків і лікарів, які працюватимуть у бригадах швидкої допомоги й у відділеннях екстреної допомоги, а й диспетчерів, водіїв, екстрених медичних техніків.

 

-- Перед тим, як завітати на відкриття оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги, я побувала в медичному університеті та поспілкувалася з працівниками кафедри екстреної медичної допомоги. Ми обговорили можливості навчання спеціалістів швидкої допомоги: на базі медуніверситету в Тернополі є симуляційний центр, великий досвід і перемоги у багатьох міжнародних змаганнях. Адже дуже важливо, щоб усі працівники екстреної медичної допомоги мали серйозні знання, досвід, усі необхідні ліки для надання першої медичної допомоги. І, безумовно, гідну заробітну плату, -- зауважила Уляна Супрун.

 

Водночас вона наголосила, що в національний перелік планують включити всі ліки, які обов'язково повинні бути в кожній бригаді медичної допомоги. Забезпечення цими ліками -- обов'язок областей. У відповідь голова облдержадміністрації Степан Барна повідомив, що кожного року за рахунок коштів обласного бюджету, а це 4 млн грн, закуповуються повні комплекти медичних засобів для 89 машин швидкої допомоги.

 

Голова обласної ради Віктор Овчарук у свою чергу наголосив, що відкриття оперативно-диспетчерської служби Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Тернопільській області та підключення її до телекомунікаційної мережі загального користування -- суперважлива подія для жителів Тернопільщини.

 

-- Використання інновацій для підвищення ефективності медичного обслуговування наблизить медичні послуги до європейських. Відтепер у нас буде змога координувати всі без винятку етапи надання екстреної допомоги потерпілим від нещасних випадків і хворим, -- сказав Віктор Овчарук і запевнив, що обласна рада і надалі сприятиме поліпшенню медичних послуг для краян.

 

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Фото надано автором.

 

Тернопільська область.

 

Голос України