Про громадську безпеку та соціальну згуртованість, які є взаємодоповнюючими компонентами, говорили у Сєверодонецьку на дводенному регіональному форумі партнерів Програми розвитку ООН у сфері громадської безпеки, соціальної єдності та примирення «Луганщина: шлях до миру та справедливості».


Відкриваючи форум, голова Луганської ОДА Юрій Гарбуз акцентував увагу на актуальності заходу в умовах ведення бойових дій і, зокрема, навів такий факт: з початку року на території області від мінно-вибухових пристроїв постраждало понад 30 осіб, 17 з яких — діти. Отже, Юрій Гарбуз звернув увагу на виклики, що стоять не лише перед правоохоронними органами Луганщини, а й соціальними службами, вчителями та батьками, які повинні запобігати необережному поводженню з вибуховими речовинами. У краї діє Регіональна цільова програма розвитку правоохоронної сфери та цивільного захисту населення Луганської області, у рамках якої правоохоронцям та рятувальникам з обласного бюджету виділено 64 млн грн. Але потрібна допомога міжнародних організацій і безпосередньо населення. 


Керівник Проектного східного офісу ПРООН в Україні Віктор Мунтяну: «Безпека — важлива умова для побудови майбутнього. У 2014—2015 роках ми діяли відповідно до викликів часу і, насамперед, допомагали вимушеним переселенцям, відновлювали об’єкти критичної інфраструктури. Сьогодні Луганщина потребує зведення сталої безпекової політики».


Отже, форум мав завдання напрацювати та визначити стратегічні напрями громадської безпеки, доступу до правосуддя, соціальної єдності та примирення у процесі багатостороннього діалогу за ініціативи ПРООН. Під час форуму у кожній секції організаторами було ініційовано презентацію практик співпраці з ПРООН.


Так, на майданчику, де розглядалося співробітництво із правоохоронними органами, йшлося про організацію роботи дільничних офіцерів поліції у сфері позитивного досвіду у роботі з населенням, доступу до правосуддя, обговорено також стан інформування населення щодо можливості отримання правової допомоги, запропоновано практику підходів до побудови безпечного оточення.


До участі у форумі були запрошені представники ініціативних груп та організацій громадянського суспільства, представники влади правоохоронних структур, ЗМІ, активна молодь та міжнародні організації.

Луганська область.