Голова Верховної Ради Андрій Парубій узяв участь у з’їзді політичної парії «Народний фронт», за списками якої свого часу він зайшов до сесійної зали. Глава парламенту наголосив на тому, що цієї осені законодавчий орган влади показав ефективну роботу в ухваленні ключових реформ і зупинив дискусії про можливі дочасні вибори. Підбиваючи підсумки зробленого, він, зокрема, заявив: «Відстоюючи статтю про українську мову, ми продемонстрували, що ніхто не має права диктувати нам питання нашої національної ідентичності. Це питання є принциповим, хоч би хто і як намагався протидіяти нам на всіх фронтах. Це наше фундаментальне право». Великим кроком уперед Андрій Парубій назвав голосування за освітню реформу і принагідно подякував за це профільному міністру Лілії Гриневич, яка представляє лави «Народного фронту». Глава парламенту також акцентував увагу на пенсійній, медичній та судовій реформах, законі про кібербезпеку та ухваленому в першому читанні проекті закону про реінтеграцію Донбасу.

 

 

Здобутки «Народного фронту» відзначив і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Він подякував колегам по коаліції за підтримку, яку відчуває і в парламенті, і в уряді. «Ми закладаємо абсолютно нові політичні традиції, коли в нас є діалог, а рішення напрацьовуються спільно, щоб змінювати країну і якісно змінювати життя громадян», — заявив очільник Кабміну. Усе, що відбувалося починаючи з 2004 року і аж до 2013-го, він назвав «періодом втрачених можливостей. «Популізм, непрофесійність та безвідповідальність ослабили нашу країну», — вважає В. Гройсман. Глава уряду високо оцінив роботу Арсенія Яценюка на посаді Прем’єр-міністра.


Очільник парламентської фракції партії «Народний фронт» Максим Бурбак повідомив, що протягом трьох років його колеги виконали 82 відсотки своїх обіцянок у законодавчому органі влади. Свою фракцію політик назвав «найбільш дисциплінованою та ефективною державницькою силою». У Верховній Раді під час цього скликання проголосували за 220 законів, авторами яких є представники «Народного фронту». Народні депутати виступають за посилення національної безпеки та оборони, підвищення статусу військовослужбовця тощо.


За словами міністра МВС Арсена Авакова, свого часу в команди «Народного фронту» був вибір між сталою державністю та важкою політичною кризою. «Разом із вами ми вирішили: ще одна криза в умовах відкриття військових дій та міжнародної невизначеності є неприпустимою, і ми заплатили особистими амбіціями та рейтингом», — зауважив він. Урядовець нагадав, що внаслідок реформування Національної поліції та гвардії, МНС та Прикордонної служби ці інституції отримали рейтинги, яких ніколи досі не мали.


Голова політичної ради партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк озвучив амбітні плани, втілення яких, за його словами, дасть змогу нашій країні вийти далеко вперед. Найкраща гарантія безпеки для України — членство в НАТО, каже він. Для цього нам необхідно відновити переговори та підписати чіткий план дій. У цьому контексті політик нагадав, що, підписавши Будапештський меморандум, Україна втратила ядерну зброю в обмін на химерні гарантії територіальної цілісності та незалежності. «Цього разу так не буде, — наголосив він. — Найкраща гарантія безпеки для України — членство в НАТО».


За словами А. Яценюка, існує потреба в продовженні дискусії з приводу змін до Конституції. Це збігається з позицією А. Авакова, який за-значив: «Парламентсько-президентська республіка має стати гарантією захисту України від тоталітарної моделі управління та гарантією внутрішнього балансу влади». Під час оголошення резолюції з’їзду А. Яценюк наголосив на необхідності ліквідувати дуалізм влади. Акцент зробили і на важливості завершення процесу децентралізації. «Помірна інфляція, зважена фінансово-бюджетна політика та активна роль банківського сектора в кредитуванні національної економіки, довгі та дешеві кредити — це все, що потрібно українському підприємництву», — підкреслено в резолюції.


Нині партія має мобілізуватися для того, щоб проявити себе в кожній області, місті та селі. За словами А. Яценюка, в 2019 році «Народний фронт» піде і на президентські, і на парламентські вибори.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.