Тобі 13, дитинко. Нарешті ти зможеш казати це з гордістю, а я не зможу за звичкою заперечити: «Майже 13». Ти дорослішаєш так швидко, так охоче, так квапишся стати старшою, буває, я дивлюся на тебе вранці, і мені здається, що з вечора, всього за ніч, у тобі знову відбулися якісь зміни... Стала вища? Розумніша? Довші вії? Більше амбіцій?

Я часто кажу тобі: «Ось я у твоєму віці...» — і порівнюю, і розповідаю, як потрібно чинити. Знаючі люди зазначають, що так не можна, що всі поради потрібно адресувати не дитині, а собі. Дитинко, у твій день народження я написала кілька порад, які дала б сама собі — 13-літній. Раптом вони й тобі стануть у пригоді?..
1. Будь справжньою. Не потрібно здаватись кращою, ніж ти є. Це дуже помітно, так, ніби у вагон метро зайшов зелений страус. Справжня ти — вже прекрасна! Усі, хто цього не цінують, не гідні бути поруч із тобою.
2. Пробуй. Пробуй усе, що тобі подобається (у межах розумного — пожалій батьків). Пробуй бути дизайнером, журналістом, балериною, стюардесою, фотографом. Пробуй суші, шоколад з перцем, танцюй під дощем, дивися американські комедії й артхаус, читай, слухай, співай. Тільки так ти зрозумієш, що тобі справді близьке, що тобі справді подобається.
3. Шукай «своїх» людей. Відрізнити «своїх» дуже легко. Вони наповнюють тебе, а не спустошують. Після розмови з ними хочеться літати, а не прилягти від утоми на диванчик.
4. Став крапки, а не коми. Коли щось закінчилося, щось не вийшло, знайди в собі сміливість у цьому зізнатися. Кінець якоїсь історії, якихось надій, дружби зі шкільною подружкою, стосунків, роботи, великого плану. Закривай двері у минуле й не тягни вантаж спогадів і жалів у майбутнє. Попереду на тебе чекає стільки захоплюючого!
5. Запам’ятовуй миті. Скоро життя пришвидшиться, ти навіть не помітиш, як воно понесеться: і година пролітатиме, як хвилина, а рік — як один день. У щоденному марафоні ти робитимеш тисячі справ, про які навіть не згадаєш. Зате назавжди збережеш у пам’яті захід сонця у горах, прогулянку в парку всією родиною під першим снігом, перші обійми, випадкове зізнання, вологу каштана, який ти почистила від колючої шкірки й поклала в кишеню.
6. Фокусуйся на гарному. Знаю, це звучить, як маячня: у житті підлітка стільки справжніх драм. Але повір, світ не ворог тобі, іноді зауваження — це тільки зауваження, іноді те, що тобі здається контролем, — це турбота. Іноді розмова на підвищених тонах — це бажання захистити тебе. Адже для мами й тата ти завжди будеш маленькою. І в 13, і в 30, і в 70 років. Змирися.
7. Допомагай! Допомагай усім, хто прийшов у твоє життя, не очікуючи на подяку. Це головне, що ти можеш зробити і для них, і для себе.
8. Не намагайся бути кращою за інших. Порівнюй себе тільки із собою — чи вдалося стати краще, ніж учора? Ось твоє головне запитання.
9. Виходь заміж пізніше. І не сміши Бога розмовами, що в тебе точно буде не більше однієї дитини.
10. І останнє: не переживай! Навіть якщо це не дуже помітно, навіть якщо ти сумніваєшся, мама дуже тобою пишається. Уже зараз. Без додаткових досягнень, без доказів, без надзусиль. Для мами ти вже — найкраще, що з нею трапилося.
Із днем народження, ластівко! Лети високо!

Ярослава ГРЕСЬ.
Фото надане автором.